Przepisy kulinarne
Sobota, 25 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Puszysta baba z lukrową polewą

Puszysta baba z lukrową polewą  Aseret
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość porcji: 20

Składniki

  • * 250 g masła,
  • * 250g cukru,
  • * 1 paczka cukru wanilinowego,
  • 3 jaja ,
  • szczypta soli,
  • 500 g mąki,
  • 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym (na 1/2 litra mleka),
  • 1 paczka proszku do pieczenia,
  • sok i skórka starta z 2 cytryn,
  • 200 g cukru pudru,
  • 3 łyżki soku z cytryny do lukru ,
  • barwnik kolorowy
  • tłuszcz do formy,
  • tarta bułka do formy

Smaczna babka puszysta i lekka.

Etapy przygotowania

Tłuszcz, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć mikserem lub w makutrze na gładki krem.
Kolejno wbijać do masy jaja.
W misce wymieszać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia,
i na przemian z sokiem i skórką z cytryn dodawać je do masy.

Formę do babki o pojemności 2 Iitry wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką.
Wypełnić formę ciastem, na wierzchu wygładzić masę łyżką.
Piec w temp. 175°C (termoobieg: 150°C) przez godzinę.
Aby babka zbytnio się nie wysuszyła, po 45 min pieczenia można przykryć ją papierem do pieczenia.
Ostudzić ciasto w piekarniku.
Lukier:

    Wymieszać cukier puder i odrobinę barwnika spożywczego, albo  1/2 łyżeczki soku z buraków oraz 3 łyżki soku z cytryny. Lukrem dokładnie posmarować babkę i pozostawić do zastygnięcia.
Ciasto można udekorować również kawałkami cytryny.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
23.8.2009

Fajne dwie babki pozdrawiam :)

 
23.8.2009

"puszysta baba" - ładnie :))))





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210