Przepisy kulinarne
Niedziela, 14 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44165
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

PORZECZKOWIEC

PORZECZKOWIEC Marika17
Dodane przez:
Czas przygotowania: 1 godzin
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość porcji: 35

Składniki

  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • * 1/2 szklanka oleju
  • * 1/2 szklanka wody
  • * 1/2 szklanki cukru
  • * 2 łyżki kakao
  • BISZKOPT:
  • * 1 i 1/2 szklanki mąki
  • * 5 jaj
  • * 1 łyżeczka sody
  • * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • * 3 łyżki cukru
  • MASA:
  • * 3 śnieżki
  • * 1 i 1/2 szklanki mleka
  • * 2 łyżeczki żelatyny
  • DODATKOWO:
  • * pół słoiczka dżemu porzeczkowego

Porzeczkowa -śmietankowa rozkosz na każdą okazję. :)

Etapy przygotowania

POLEWA:
1.Składniki polewy zagotować i odstawić do wystygnięcia.

BISZKOPT:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej miksować. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Dodać wystudzoną polewę i miksować. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą-delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w 175 stopniach C przez ok. 35min.
2. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół.
3. Posmarować połowę biszkoptu dżemem.

MASA:
1. Żelatynę rozmieszać w 3-4 łyżkach gorącej wody.
2. Ubić śnieżki z mlekiem i żelatyną na sztywno.

PONADTO:
1.Na koniec na dżem wyłożyć bitą śmietanę i przykryć drugą połówką biszkoptu.Ciasto wstawić do lodówki.
SMACZNEGO! :)


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2934

patiszoneczek

Ilosc dodanych przepisow:
1

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
53