Przepisy kulinarne
Wtorek, 23 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44190
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Plesniak

Plesniak sarenka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Czas pieczenia: 55 minut

Składniki

  • - 2 i 1/2(do 2/3) szklanki maki pszennej (obj. szkl. 250ml),
  • - kostka margaryny (250g),
  • - 4 jaja,
  • - 3 lyzki soku z cytryny,
  • - 2 lyzki gorzkiego kakao,
  • - 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia,
  • - 2-3 czubate lyzki cukru do ciasta,
  • - niewielki sloiczek dzemu, kwaskowatego np z porzeczek lub sliwek,
  • - 3/4 szklanki cukru do piany z bialek,
  • - 2 lyzki jogurtu naturalnego lub smietany,
  • - 8g cukru wanilinowego,
  • - szczypta soli,
  • - papier do pieczenia lub tluszcz i maka do formy.

Klasyk wsrod ciast.

Etapy przygotowania

Make przesiac z proszkiem do pieczenia, bialka oddzielic od zóltek. Do miski z maka i proszkiem, dodac miekka, posiekana margaryne, zóltka, cukry, jogurt i reka dobrze wyrobic gladka mase. Ciasto podzielic na 3 równe czesci. Do jednej czesci dodac kakao i dobrze wymieszac ( do jednej z jasnych czesci mozna dodac troche soku z cytryny), z wszystkich czesci ciasta uformowac jajoksztaltne ciasto i wlozyc do zamrazalnika na ok 30-40 minut. Bialka ubic na sztywno, ze szczypta soli, nastepnie dodac cukier, ponownie ubic na sztywno i na koniec, miksujac, dodac sok z cytryny (dzieki temu wilgotna beza, czyli ''plesn'' nie oklapnie i powinna byc okazala). Forme do pieczenia (mozna w tortownicy, o srednicy nieco wiekszej niz 26cm) wylozyc papierem do pieczenia, lub posmarowac tluszczem i posypac maka. Wyjac jasne ciasto z zamrazalnika i starkowac na tarce o duzych oczkach, najlepiej bezposrednio do formy. Rozlozyc równo starkowane ciasto, na powierzchni formy. Nastepnie kladziemy warstwe dzemu, potem kolejna warstwa starkowanego ciasta (obojetnie czy jasna, czy ciemna), na to warstwa piany z bialek i na wierzch, ostatnia warstwa starkowanego ciasta. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkladamy ciasto. Pieczemy 50-60 minut, w 190 stopniach, kontrolujac temerature pieczenia.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
10.3.2010

Pleśniaki są dobre, a zdjęcie zrobiłaś elegancko.

 
10.3.2010

nieznam takiego ciasta pleśniaka ale smakowicie wyglada

 
09.3.2010

Dzieki dziewczyny! Plesniaka pieke baaardzo czesto i zazwyczaj nie mam mozliwosci pstrykniecia fotki, bo, nie ma juz czego fotografowac ;) Ten kawalek, cieply jeszcze, uwiecznilam ok 23 godziny, niedlugo, po wyjeciu ciasta z piekarnika, swiatlo bylo, jakie bylo, wiec i zdjecie takie sobie :]





REKLAMA

Sonda

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
207

wandeczka

Ilosc dodanych przepisow:
2

chef7

Ilosc dodanych przepisow:
3

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
56

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
116

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
14

Duusiak

Ilosc dodanych przepisow:
212

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2935