Przepisy kulinarne
Piątek, 31 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44228
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Placek miodowy

Placek miodowy  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Kaloryczność: 370 kcal
Ilość porcji: 16

Składniki

  • CIASTO:
  • 30 dag masła
  • 30 dag miodu wielokwiatowego
  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag pełnoziarnistej mąki żytniej
  • proszek do pieczenia
  • 2 łyżeczki anyżu gwiazdkowatego
  • szczypta soli morskiej
  • 6 jajek
  • 1/2 kg jabłek
  • NADZIENIE:
  • po 20 dag malin i rabarbaru
  • 10 dag łuskanych orzechów laskowych
  • 10 dag brązowego cukru
  • 2 łyżeczki anyżu gwiazdkowatego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 15 dag masła

Etapy przygotowania

■ Ciasto: miękkie masło ubić z miodem na gładką masę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Stopniowo, ciągle mieszając, dodawać do masy jajka, mąkę z proszkiem, sproszkowany anyż. Mieszać, aż ciasto stanie się kremowe.

■ Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać bezpośrednio do ciasta, od razu wymieszać. Ciasto przełożyć na dużą blachę wyłożoną pergaminem.

■ Rabarbar umyć, osuszyć, cienko obrać, pokroić w kostkę i rozłożyć równo na cieście razem z malinami. Posypać orzechami, drobniutko pokruszonym anyżem, cukrem i cynamonem, a na końcu przykryć płatkami masła.

■ Blachę włożyć do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piec 40 min.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
239

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117