Przepisy kulinarne
Piątek, 6 Maja 2016. Ilość przepisów w serwisie: 45457
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Pączki serowe

Pączki serowe  Miód Malina Studio
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 30

Składniki

  • 25 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag twarogu jak na serniki
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • 2 jabłka (obrane i starte na drobnych oczkach)
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
  • cukier puder i waniliowy do posypania

Etapy przygotowania

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy resztę składników (do jajek włącznie) i zagniatamy gładkie, łatwo odchodzące od ręki ciasto. W głębokim, szerokim rondlu rozgrzewamy do temp. 175°C olej – powinno go być ok. 2 cm. Z ciasta odrywamy niewielkie porcje – albo formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, albo nakładamy ciasto za pomocą 2 łyżeczek. Wrzucamy do rondla nie więcej niż 8 porcji naraz. Smażymy na złoto, obracając w tłuszczu, osączamy na papierowych ręcznikach. Jeszcze ciepłe pączusie posypujemy obficie cukrem pudrem wymieszanym z waniliowym.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3252