Przepisy kulinarne
Czwartek, 23 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44223
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Mazurek przekładany z owocami

Mazurek przekładany z owocami  fotolia.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Kaloryczność: 320 kcal
Ilość porcji: 10

Składniki

  • CIASTO KRUCHE:
  • 50 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 4 żółtka
  • skórka otarta z cytryny
  • łyżka masła
  • do przełożenia ciasta powidła truskawkowe (malinowe, porzeczkowe lub inne według uznania)
  • do dekoracji:
  • mandarynka
  • kiwi
  • 2 łyżki siekanych orzechów lub migdałów

Etapy przygotowania

Zagnieść składniki kruchego ciasta, podzielić na dwie równe części, zawinąć je w folię (żeby ciasto nie obeschło) i chłodzić w lodówce przez około godzinę.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na dwa cienkie placki, nadać im kształt równych prostokątów, obcinając brzegi. Z odciętego ciasta wykroić listki do dekoracji. Przygotowane ciasto ułożyć na wysmarowanej masłem blasze i piec około 25 minut w temp. 180˚C, aż się ładnie zrumieni. Wystudzony prostokąt ciasta posmarować połową marmolady, przykryć drugim, wierzch posmarować pozostałą marmoladą.

Z mandarynki zdjąć skórkę, podzielić na cząstki. Kiwi obrać ze skóry, pokroić na cienkie plasterki. Wierzch mazurka dekorować upieczonymi listkami z ciasta (można posypać je cukrem pudrem), cząstkami mandarynek, plasterkami kiwi i orzechami.

 

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2949

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
3

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
15

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210