Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 22 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44187
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Makówki Śląskie

Makówki Śląskie
Dodane przez:
Czas przygotowania: 70 minut

Składniki

  • 250 gr. Maku
  • 4 Duże bułki
  • 2 Litry Mleka
  • 6 Łyżek cukru
  • 3 Duże łyżki masła
  • 100 gr. Rodzynek
  • 50 gr. Migdałów ( posiekane )
  • 50 gr. Migdałów ( płatki )

Wigilijny przysmak na słodko.

Etapy przygotowania

► Mak drobno zemleć ( najlepiej młynkiem ręcznym nie elektrycznym ).

► Do garnka wlać odrobinę wody i zagotować następnie wlać mleko, do gotującego się mleka dodać cukier ( powinno być dość słodkie ) mak, masło i rodzynki gotować około 60 minut bardzo często mieszając ( żeby mak nie przywar ), w trakcie gotowania dolewać mleko które wpiło w mak albo odparowało, około 10 minut przed koncem gotowania wrzucić posiekane migdały.

► Na dno naczynia wlać kielnię maku następnie układać warstwami: bułeczki pokrojone na plastry ( bułki powinne być z poprzedniego dnia) i znowu polać makiem tak żeby bułkę przykryć i posypać płatkami z migdałów. I tak na przemian. Ostatnia górna warstwa ma być mak, makówki powinny być mokre ale nie rzadkie / odstawić do lodówki /.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
116

elapoetka

Ilosc dodanych przepisow:
4

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
207

chef7

Ilosc dodanych przepisow:
3

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
56

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
14

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2935

Ilosc dodanych przepisow:
404