Przepisy kulinarne
Czwartek, 27 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44355
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Makosernik

Makosernik Aseret
Dodane przez:
Czas przygotowania: 120 minut
Czas pieczenia: 90 minut
Ilość porcji: 26

Składniki

  • margaryna 20 dag
  • żółtka 3 szt
  • cukier 1 szkl
  • mąka 3 szkl
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy
  • masa makowa
  • mak 500 g
  • białka 3 szt
  • miód 4 łyżki
  • cukier puder 2/3 szkl
  • jabłka 1 szt
  • orzechy mielone 1 łyżka
  • margaryna lub masło 5 dag
  • aromat waniliowy 5-8 kropli
  • masa serowa
  • ser 1 kg
  • jaja 3 szt
  • żółtka 3 szt
  • cukier puder 1 szkl
  • budyń śmietankowy 1 opak
  • mąka ziemniaczana lub serniks (zamiast budyniu) 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 szt
  • olej 1/2 szkl
  • sok z cytryny z 1 szt
  • rodzynki 1 garść
  • kandyzowana skórka z pomarańczy
  • polewa
  • margaryna 125 g
  • cukier 5 łyżek
  • kakao 4 - 5 czubatych łyżek
  • aromat migdałowy 2-3 krople
  • sok z cytryny 1/2 łyżeczki

Połączenie sernika z makowcem. Takie dwa w jednym ciasto.

Etapy przygotowania

Ze składników zapisanych w poz. 1 - 6 zagnieść ciasto i wyłożyć na spód blaszki.

Można też ciasto to upiec na spodzie z herbatników lub biszkoptów (ja spód zrobiłam pół na pół - herbatnikowo-biszkoptowy

Masa makowa:
Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 3 razy. Przełożyć do garnka, dodać margarynę, cukier i przesmażać razem ok. 15 min.
Ostudzić.

Z białek ubić pianę.
Dodać do  maku pianę, miód, starte jabłko i mielone orzechy i aromat.
Wymieszać i rozłożyć na ciasto, ewentualnie na herbatniki lub biszkopty.

Masa serowa:
         Twaróg zmielić, wymieszać ze wszystkimi składnikami.
Rozłożyć na masie makowej.
Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 75 minut.
Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 - 15 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
 
Ostudzony makosernik możemy polać polewą sporządzoną z margaryny, cukru, kakao, aromatu migdałowego i soku z cytryny, albo zrobić polewę wg swojego przepisu.
Można też przed pieczeniem posypać ciasto wiórkami kokosowymi, sezamem i migdałami - ja właśnie tak zrobiłam piekąc dzisiaj makosernik.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
06.10.2009

Robiłam w ubiegłym roku na Boże Narodzenie. Pyszne ciasto :)

 
06.10.2009

Tez musze potem dodać, bo również mam zdjęcie i przepis na ciasto makowo-serowe :)





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
6

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
5

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
18

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
214

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
11

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2960

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5