Przepisy kulinarne
Czwartek, 28 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44081
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Łatwa Szarlotka

Łatwa Szarlotka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 80 minut
Czas pieczenia: 60 minut

Składniki

  • przepis na blachę.
  • CIASTO:
  • 6 żółtek
  • 3 szklanki mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • margaryna (masło roślinne) - opakowanie 250g +ok. 3 łyżki zwykłego masła
  • czubata szklanka cukru
  • NADZIENIE:
  • 1,5-2kg jabłek (ligole, szara reneta, dowolnie)
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • cynamon

pierwszy mój większy wypiek i wyszedł przepyszny! :)

Etapy przygotowania

 z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli klei się do rąk to podsypać mąką. następnie 1/3 ciasta schować do lodówki (może być zamrażalki). blachę wysmarować margaryną(masłem roślinnym) i wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozłożyć 2/3 ciasta. jabłka obrać i pokroić w kostkę (nie dużą). wsypać na patelkę i podsmażyć, pod koniec smażenia dodać cukier wanilinowy oraz cynamon (do smaku), smażyć jeszcze chwilę i następnie odstawić do wystygnięcia. chłodne jabłka wyłożyć równomiernie na blachę z ciastem, ciasto z lodówki delikatnie zetrzeć na grubej tartce i ostrożnie rozłożyć po całej powierzchni blachy(na której są już jabłka i 2/3 ciasta). nagrzać piekarnik do temp. 180 st. i piec przez około godzinę. po upieczeniu nie wyjmować od razu ciasta, pozostawić do spokojnego wystygnięcia.

podawać posypane cukrem pudrem. smacznego!

 

 

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
14.8.2010

bardzo ładna :)

 
30.7.2010

ładnie się prezentuje;)

 
21.5.2010

udany debiut :) uwielbiam szarlotkę, a Twoja wygląda przepysznie!





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
95

szpinakowa :D

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
13

medon

Ilosc dodanych przepisow:
168

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
203

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
230