Przepisy kulinarne
Czwartek, 24 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43989
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Krówki domowej roboty

Krówki domowej roboty filonek
Dodane przez:
Czas przygotowania: 70 minut
Czas gotowania: 60 minut

Składniki

  • * 2 szkl. mleka
  • * 2 szkl. cukru (dałam troszkę mniej ok. 1 i 2/3 szkl.)
  • * pół kostki margaryny (użyłam masła)
  • * 1 cukier waniliowy

Krówki są kruchutkie, rozpływające się w ustach, mocno słodkie, ale taki już ich urok;)

Etapy przygotowania

Do niewielkiego garnuszka wrzucamy margarynę lub masło, wlewamy mleko, wsypujemy cukry i mieszamy, aż do momentu kiedy masa będzie miała brązowy kolor. U mnie trwało to ok. 50 min. (do godziny). Należy uważać, aby nie przypalić masy.

Gdy krówka zrobi się brązowa, sprawdzamy czy jest odpowiednio gęsta, w tym celu wylewamy odrobinę masy na talerzyk skropiony wodą. Jeśli zastygnie, masa gotowa.
Aby otrzymać kruche krówki należy troszkę wydłużyć czas gotowania
(do godziny).

Gotową masę wylać na płaskie naczynie lub do pojemniczka na kostki lodu, następnie ostudzić i włożyć do lodówki do schłodzenia. Nożem pokroić w kostkę lub uforomować z masy dowolne kształty.

Smacznego! :)


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
23.9.2010

Pycha.





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2896

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
32

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
214

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
6

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194