Przepisy kulinarne
Środa, 23 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43587
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Jabłka pieczone w cieście

Jabłka pieczone w cieście
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 290 kcal
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 10 małych jabłek (1 kg)
  • 5 łyżeczek konfitury z wiśni
  • 4 małe kawałki kory cynamonu
  • 25 dag mąki
  • jajko
  • 2 żółtka
  • kostka (20 dag) masła
  • łyżka śmietany 12%
  • łyżka cukru

Etapy przygotowania

Mąkę przesiać, posiekać z zimnym masłem, dodać jajko, żółtka, śmietanę, cukier i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty.

Jabłka umyć, obrać, osuszyć. Wydrążyć specjalnym nożem gniazda nasienne, w to miejsce włożyć po 1/2 łyżeczki konfitury. Na każdym kawałku ciasta ułożyć całe jabłko i starannie oblepić ciastem, włożyć kawałek kory cynamonu tak, aby imitował ogonek.

Ułożyć na blasze, piec około 30 minut w temperaturze 190°C.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
240

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!