Przepisy kulinarne
Niedziela, 21 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44182
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Jabłka pieczone w cieście

Jabłka pieczone w cieście
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 290 kcal
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 10 małych jabłek (1 kg)
  • 5 łyżeczek konfitury z wiśni
  • 4 małe kawałki kory cynamonu
  • 25 dag mąki
  • jajko
  • 2 żółtka
  • kostka (20 dag) masła
  • łyżka śmietany 12%
  • łyżka cukru

Etapy przygotowania

Mąkę przesiać, posiekać z zimnym masłem, dodać jajko, żółtka, śmietanę, cukier i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty.

Jabłka umyć, obrać, osuszyć. Wydrążyć specjalnym nożem gniazda nasienne, w to miejsce włożyć po 1/2 łyżeczki konfitury. Na każdym kawałku ciasta ułożyć całe jabłko i starannie oblepić ciastem, włożyć kawałek kory cynamonu tak, aby imitował ogonek.

Ułożyć na blasze, piec około 30 minut w temperaturze 190°C.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
116

elapoetka

Ilosc dodanych przepisow:
4

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
207

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
56

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
14

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2935

Ilosc dodanych przepisow:
404