Przepisy kulinarne
Wtorek, 30 Czerwca 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44876
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Jabłka pieczone w cieście

Jabłka pieczone w cieście
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 290 kcal
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 10 małych jabłek (1 kg)
  • 5 łyżeczek konfitury z wiśni
  • 4 małe kawałki kory cynamonu
  • 25 dag mąki
  • jajko
  • 2 żółtka
  • kostka (20 dag) masła
  • łyżka śmietany 12%
  • łyżka cukru

Etapy przygotowania

Mąkę przesiać, posiekać z zimnym masłem, dodać jajko, żółtka, śmietanę, cukier i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty.

Jabłka umyć, obrać, osuszyć. Wydrążyć specjalnym nożem gniazda nasienne, w to miejsce włożyć po 1/2 łyżeczki konfitury. Na każdym kawałku ciasta ułożyć całe jabłko i starannie oblepić ciastem, włożyć kawałek kory cynamonu tak, aby imitował ogonek.

Ułożyć na blasze, piec około 30 minut w temperaturze 190°C.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Darmiona

Ilosc dodanych przepisow:
10

Martyna1991

Ilosc dodanych przepisow:
179

Camilla24

Ilosc dodanych przepisow:
5

samsos

Ilosc dodanych przepisow:
45

Kloruś

Ilosc dodanych przepisow:
3

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
22

Absolut

Ilosc dodanych przepisow:
7

emma1

Ilosc dodanych przepisow:
13