Przepisy kulinarne
Środa, 16 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43564
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Jabłecznik Ewy Wachowicz

Jabłecznik Ewy Wachowicz  Anullka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 3 szklanki
  • mąki
  • 200 gram masła
  • sól szczypta
  • cukier waniliowy 1 szt
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 6 łyżek wody
  • Nadzienie:
  • jabłka 1,20 kg
  • cukier 1/2 szklanki
  • cynamon 1 łyżka

Bardzo tanie i smaczne ciasto.

Etapy przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części jedną większą, drugą mniejszą, włożyć na 30 min do lodówki. Okrągłą foremkę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, brzegi mają wystawać. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na bocznej tarce małe plasterki. Dodać cukier, i cynamon, wymieszać. Wyłożyć jabłka na ciasto, rozwałkować drugi placek, przykryć jabłka, wystające brzegi z tortownicy wywinąć na wierzch żeby jabłka były zamknięte. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem.  w 190 st c około 60 min
ja wystudzone ciasto udekorowałam jeszcze polewą  czekoladową.

Smacznego.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
16.1.2010

Jabłeczniki są dobre.





REKLAMA

Sonda

Aninka88

Ilosc dodanych przepisow:
121

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
108

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
497

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2803

ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
235

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1054

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
87

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
11

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!