Przepisy kulinarne
Czwartek, 23 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Jabłecznik Ewy Wachowicz

Jabłecznik Ewy Wachowicz  Anullka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 3 szklanki
  • mąki
  • 200 gram masła
  • sól szczypta
  • cukier waniliowy 1 szt
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 6 łyżek wody
  • Nadzienie:
  • jabłka 1,20 kg
  • cukier 1/2 szklanki
  • cynamon 1 łyżka

Bardzo tanie i smaczne ciasto.

Etapy przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części jedną większą, drugą mniejszą, włożyć na 30 min do lodówki. Okrągłą foremkę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, brzegi mają wystawać. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na bocznej tarce małe plasterki. Dodać cukier, i cynamon, wymieszać. Wyłożyć jabłka na ciasto, rozwałkować drugi placek, przykryć jabłka, wystające brzegi z tortownicy wywinąć na wierzch żeby jabłka były zamknięte. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem.  w 190 st c około 60 min
ja wystudzone ciasto udekorowałam jeszcze polewą  czekoladową.

Smacznego.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
16.1.2010

Jabłeczniki są dobre.





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2949

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
3

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
15

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210