Przepisy kulinarne
Środa, 20 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44051
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Faworki z piwem

Faworki z piwem Justyna
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki

  • ok. 3 szkl. mąki
  • 4-5 żółtek
  • 0,5 szkl jasnego piwa
  • łyżeczka masła
  • szczypta soli
  • trochę proszku do pieczenia
  • łyżka spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

W okresie karnawału trudno oprzeć się takim pysznościom jak faworki.

Etapy przygotowania

Mąkę(2,5 szklanki - ciasto na faworki ma być gęste więc należy dosypywać mąkę zwracając uwagę na konsystencję) przesiać, dodać zółtka, piwo, sół, spirytus, masło i proszek do pieczenia. Wyrabiać ciasto.Następnie "bijemy" ciasto włkiem w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Następnie odkładamy ciasto na godzinę do lodówki. Wyjmujemy, przegniatamy, dzielimy na kawałki. Każdy kawałek rozwałkowujemy bardzo cienko-bardzo cienko wtedy faworki są smaczniejsze i delikatne. Wykrawamy radełkiem prostokąty, na środku robimy nacięcie i przeplatamy formując faworka.

Rozgrzewamy tłuszcz, smażymy faworki na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem i gotowe.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
21.1.2010

Przyznam że muszę wypróbowac;]

 
21.1.2010

a ja juz je robiłam, są delikatne i chrupiące:)Pyszota!

 
21.1.2010

Ale mi ochoty narobiłaś tymi faworkami :) Dostajesz 5! :P





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2923

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
202

Ilosc dodanych przepisow:
403

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
1

medon

Ilosc dodanych przepisow:
167