Przepisy kulinarne
Wtorek, 2 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44158
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

eklerki z bitą śmietaną

eklerki z bitą śmietaną bratek6
Dodane przez:
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: 10

Składniki

  • Ciasto ptysiowe:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • Bita śmietana:
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 2 śmietan fixy
  • ok. 3- 4 łyżki cukru pudru
  • cukier puder

ciasteczko do kawy

Etapy przygotowania

Margarynę i wodę przełożyć do garnka. Gotować , aż margaryna się rozpuści. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Energicznie mieszać aby powstało ciasto ptysiowe odchodzące od ścianek garnka.
Odstawić do przestygnięcia. Do masy ptysiowej dodawać po jednym jajku, na koniec dodać proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać. Na natłuszczoną blachę wyciskać przez rękaw cukierniczy ciasto na kształt podłużnych eklerek. Piec ciastka ok 30 minut w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić na jakieś 10 minut  eklerki w środku.
Po tym czasie eklerki wyjąć i nożyczkami przeciąć na pół. Zostawić do wystudzenia.
Bita śmietana: Schłodzoną śmietanę ubić dodając cukier puder wymieszany ze śmietan- fixem.
Eklerki przełożyć bitą śmietaną i obsypać cukrem pudrem.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
01.12.2011

Od kiedy dodajemy proszku do pieczenia ? i gdzie zapodziała się sól w przepisie :]? nie polecam





REKLAMA

Sonda

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
55

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
110

jasminaa

Ilosc dodanych przepisow:
75

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2930

Haniaaa

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
13

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
52

medon

Ilosc dodanych przepisow:
168