Przepisy kulinarne
Środa, 27 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44081
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Drożdżowe z budyniem

Drożdżowe z budyniem Aneta Kurdybelska
Dodane przez:
Czas przygotowania: 3 godzin
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość porcji: 20

Składniki

  • * Ciasto:
  • * 4 szklanki mąki tortowej,
  • * 5 dag drożdży,
  • * szklanka ciepłego mleka,
  • * cukier waniliowy,
  • * kilka kropel aromatu śmietankowego,
  • * niepełna szklanka cukru,
  • * 4 żółtka,
  • * 15 dag margaryny,
  • * 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego i mleko do jego przyrządzenia
  • * Kruszonka:
  • * 1/4 szklanki mąki tortowej,
  • * 5 dag margaryny,
  • * 2 łyżki cukru,
  • * cukier waniliowy

Ciasto drożdżowe z budyniem do kawy :-)

Etapy przygotowania

Margarynę rozpuścić w ciepłym mleku, dodać pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, żółtka, aromat śmietankowy i dokładnie wymieszać najlepiej pałką. Po trochu dodawać mąkę. Wyrabiać aż składniki się połączą i masa będzie miała jednolitą konsystencję (ok. 10 min.). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Zagnieść składniki kruszonki. Na natłuszczoną blachę wyłożyć wyrośnięte ciasto. Budyń ugotować, przestudzony rozłożyć łyżką na cieście w dwóch rzędach, posypać kruszonką. Wstawić do zimnego piekarnika i piec 50-60 min. w 180*C .


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
07.1.2010

na pewno znakomicie smakuje.

 
07.6.2009

mniam, pewnie pyszne ciasto :)

 
07.6.2009

ładnie wygląda





REKLAMA

Sonda

szpinakowa :D

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

medon

Ilosc dodanych przepisow:
168

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
203

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
230