Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 4 Maja 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44717
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Donaty

Donaty  bernika
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin

Składniki

  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 paczka drożdży suchych (7 g) lub 14 g świeżych
  • 2 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia
  • lukier cytrynowy

Amerykańskie pączki w polskim wydaniu.

Etapy przygotowania

Suche drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 10 minut (w przypadku świeżych wcześniej trzeba zrobić rozczyn). Po tym czasie do mleka dodać masło (jeśli roztopione, to ochłodzone) i cukier.  Wmieszać roztrzepane jajka, dodać mąkę i sól, wyrobić. Można sobie pomóc mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, nie klejące. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjać, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 13 mm. Większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką wycinać dziurki, by powstał kształt oponek. Układać na blacie posypanym mąką. Przykryć, pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu. Rozgrzac oelj w głecokim garnku
i smażyc partiami paczki azbedą rumiane. Kazdy pączek polac lukrem cytrynowym i ozdobic wg gustu. Lukier z połaczenia soku z cytryny i cukru pudru.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3045

samsos

Ilosc dodanych przepisow:
30

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
201

emma1

Ilosc dodanych przepisow:
8

Bez Cukru

Ilosc dodanych przepisow:
6

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
9

Annia____

Ilosc dodanych przepisow:
1

RA.ROSSA

Ilosc dodanych przepisow:
6