Przepisy kulinarne
Środa, 23 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43587
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Czerwony kapturek.

Czerwony kapturek. Jakob
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 4 godzin
Ilość porcji: 16

Składniki

  • tluszcz do wysmarowania formy
  • 600 g swiezych wisni + 400 ml soku z wisni lub 1 sloik kompotu z wisni bez pestek (720 ml)
  • 100 g miekkiego masla lub margaryny
  • 100 g + 50 g + 2 lyzki cukru
  • 2 cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • 2 srednie jaja
  • 150 g + 1 lyzka maki
  • 1 1/2 lyzki proszku do pieczenia
  • 2 lyzki (60 g) nutelli
  • 500 ml + 200 ml kremowki
  • 3 opakowania smietan-fix
  • 500 g kwarku lub trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 2 opakowania polewy do trotow czerwony kolor ( Tortenguss )
  • ca. 20 g kulek z gorzkiej czekolady do ozdobienia tortu
  • okragla forma do ciast (26 cm Ø)

Ostatnio ze wzgledu na walory smakowe dosc czesto gosci na moim stole.

Etapy przygotowania

Forme wysmarowac tluszczem, wisnie umyc, pozbyc sie pestek. Jesli mamy kompot z wisni- odcedzamy, sok zostawiamy. Odkladamy ca 16 wisni, reszte obkulamy w mace.
Maslo lub margaryne,100 g cukru, paczke cukru wanilinowego, szczypte soli ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy 150 g maki i proszek do pieczenia, nadal mieszamy.
Polowe gotowej masy wykladamy na przygotowana forme do ciasta, do reszty dodajemy nutelle- wymieszac, nastepnie nalozyc na biala mase. Na tak gotowa mase wykladamy wisnie.
Pieczemy w podgrzanym piekarniku w temp. 175 st. C przez 40 minut. Ciasto nalezy ostudzic.

A w tym czasie- 500 ml kremowki ubijamy z 1 smietan- fix.
Kwark, 50 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 kolejne opakowania smietan-fix polaczyc ze soba, dodac do ubitej smietany- wymieszac i wylozyc na ostudzone ciasto.

400 ml soku z wisni (jesli z kompotu zostalo mniej soku do potrzebnej ilosci dolewamy wody) podgrzac, dodac 2 lyzki cukru i 2 opakowania polewy do tortow, wymieszac, zagotowac i przelac na serowa mase. W wersji z galaretka, postepujemy wg. instrukcji na opakowaniu.
Nie nalezy sie przejmowac, ze nakladamy goracy "czerwony kapturek" na zimna mase serowa. Polewa do tortow bardzo szybko zastyga. Zeby nie bylo nierownosci najlepiej wylewac ja dosc szybko na sam srodek tortu.
Ciasto wstawiamy do lodowki na ca 4 godziny. Nastepnie ubijamy 200 ml kremowki, razem z gorzka czekolada i pozostalymi wisniami dekorujemy wg. uznania.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze

 
16.9.2011

Śliczny Czerwony Kapturek i pewnie smaczny :))





REKLAMA

Sonda

ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
240

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!