Przepisy kulinarne
Piątek, 1 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44035
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Crème brûlée

Crème brûlée Rafał Chojnacki
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 dni
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 400 ml słodkiej śmietany co najmniej 30%
  • 300 ml mleka
  • laska wanilii
  • 8 żółtek z jaj
  • 120 g cukru (do masy)
  • 120 g cukru pudru (do skorupki)

Crème brûlée to świetny sposób na oczarowanie gości. Efektowny deser, na dodatek pyszny.

Etapy przygotowania

Wielką pomocą przy przygotowaniu będzie mlekowar, ale nie każdy z niego korzysta, trzeba więc wówczas działać z podwojoną ostrożnością. Jeszcze ważniejsze będą kokilki - naczynia do zapiekania, kamionkowe lub żaroodporne. Metalowa foremka psuje efekt i nie trzyma temperatury.
Zaczynamy właśnie od mleka , wlewamy je do mlekowaru (lub garnka) razem ze słodką śmietaną (co najmniej 30%). Gotujemy, nie dopuszczając do wrzenia (jeśli gotujemy w garnku). Fajnie jeżeli ugotujemy to z laską wanilii, którą później wyjmiemy.
W tym czasie możemy utrzeć żółtka z jajek z cukrem. Jak zagotuje się mleko ze śmietaną, wyciągamy wanilię i lekko przestudzamy. Potem powoli dolewamy do masy jajecznej, cały czas mieszając. Tak powstałą masę przelewamy do kokilek.
Crème brûlée piecze się w temperaturze 90-95 stopni, nie więcej, bo za szybko zetnie się jajko! Może to trwać od 60 do nawet 90 minut. Najlepiej co jakiś czas sprawdzić, trącając delikatnie kokilki. Jeżeli powierzchnia będzie stała, znaczy to że deser się ścina. Po chwili można go już będzie wyciągnąć.
Po przestudzeniu można schować do lodówki żeby solidnie przestygło.
Drugi trudny moment, to skorupka. Prawdziwe Crème brûlée musi mieć skorupkę z karmelu. Często w przepisach polecane jest użycie palnika z butlą gazową. Wówczas po prostu w jednej chwili topimy cukier posypany na wierzch deseru. Na szczęście znajomy kucharz ujawnił mi pewien sposób, który pozwala nam obejść ten problem. Potrzebujemy do tego odrobiny spirytusu, który mieszamy z cukrem. Smarujemy tym wierzch naszego kremu i podpalamy, pozwalają się wypalić alkoholowi. Efektownie będzie jeżeli zdmuchniemy płomień na oczach gości :-)
Uwaga na firanki! ;-)
I smacznego.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze

 
07.3.2012

baardzo zaciekawił mnie ten przepis... będę próbowała mam nadzieję że i mnie się uda :)

 
06.3.2012

rewelacja ,robiłam kilka razy i zawsze wychodzi .ostatnio dodałam łyżeczkę neski i miałam kawowy też świetny.Zadko można znależć przepis którego nie trzeba przerabiać ten jest idealny i prosty.:D

 
26.10.2010

ja kupuję w supermarketach gotowce Rians :) jest doczepiony cukier trzcinowy , samemu się przypieka skórkę i też jest pycha:)





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2915

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
222

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
120

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
35

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Trippin

Ilosc dodanych przepisow:
55

Ilosc dodanych przepisow:
393