Przepisy kulinarne
Piątek, 29 Kwietnia 2016. Ilość przepisów w serwisie: 45457
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ciasto z masą toffi

Ciasto z masą toffi Ilona Kowalczyk
Dodane przez:
Czas przygotowania: 3 godzin
Czas pieczenia: 80 minut

Składniki

  • Biszkopt: 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do piecz.
  • Biszkopt kakaowy: 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do piecz.
  • 2-3 łyżeczki kakao.
  • Masa budyniowa: 3/4 l mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 1/2 kostki masła
  • łyżeczka kakao
  • cukier do smaku
  • Pozostałe składniki: puszka mleka skondensowanego gotowego+kostka masła
  • 3-4 wafle andrutowe

Mój mąż rzadko je ciasta, ale to podjadał z chęcią:)

Etapy przygotowania

Biszkopt: białka ubić, dodać cukier i żółtka, wymieszać z mąką zmieszną z proszkiem, wylać na blaszkę i piec ok. 30-40 min w temp.160-180 C. Biszkopt kakaowy przygotować tak samo a na końcu wymieszać z kakaem.

Na mleku ugotować  budynie z cukrem, przestudzone utrzeć z masłem. Masę podzielić na pół, do jednej dodac kakao.

Mleko skondensowane zmiksować z masłem.

Przełożyć ciasto: Biszkopt kakaowy, masa budyniowa jasna, wafel, masa toffi, wafel, masa budyniowa kakaowa, biszkopt. Można udekorować polewą.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com