Przepisy kulinarne
Sobota, 29 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44355
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ciasto Przysmak Magdy

Ciasto Przysmak Magdy mmagda106
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Czas pieczenia: 45 minut

Składniki

  • 8 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki sypkiego maku
  • 0,75 l śmietany 30% (ja daje 1 litr)
  • 4 cukry waniliowe
  • 3 łyżeczki żelatyny

Ciasto na każdą okazje.

Etapy przygotowania

        Ubijamy białka, później dodajemy stopniowo (aby piana nie opadła) cukier. Dalej miksując na najniższych obrotach dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem oraz mak. To mieszamy delikatnie łyżką. Masę wylewamy na wyłożoną pergaminem blaszke. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnikai pieczemy ok.45 min.  do tzw. suchego patyczka.
       Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodajemy cukry. Żelatynę zalewamy zimną wodą, aby napęczniała, później podgrzewamy. Wystudzoną żelatynę dodajemy do śmietany ciągle miksując, aby nie porobiły się grudki.
      Wystudzony biszkopt przekrajamy wzdłuż na pół. Nasączamy wodą z sokiem cytrynowym. Biszkopt przekładamy śmietaną. Zostawiamy troche na przykrycie góry i boków biszkoptu. Dowolnie dekorujemy i wstawiamy do lodówki. Podajemy po ok. 2 h aby śmietana stężała.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
02.3.2012

Żelatyne rozpuszczam w 1/5 szkl wody.

 
25.2.2012

witam! w jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę-dla początkujących to jest istotne!





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
6

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
214

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
5

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
18

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2960

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5