Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 21 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43577
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ciasto Przysmak Magdy

Ciasto Przysmak Magdy mmagda106
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Czas pieczenia: 45 minut

Składniki

  • 8 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki sypkiego maku
  • 0,75 l śmietany 30% (ja daje 1 litr)
  • 4 cukry waniliowe
  • 3 łyżeczki żelatyny

Ciasto na każdą okazje.

Etapy przygotowania

        Ubijamy białka, później dodajemy stopniowo (aby piana nie opadła) cukier. Dalej miksując na najniższych obrotach dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem oraz mak. To mieszamy delikatnie łyżką. Masę wylewamy na wyłożoną pergaminem blaszke. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnikai pieczemy ok.45 min.  do tzw. suchego patyczka.
       Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodajemy cukry. Żelatynę zalewamy zimną wodą, aby napęczniała, później podgrzewamy. Wystudzoną żelatynę dodajemy do śmietany ciągle miksując, aby nie porobiły się grudki.
      Wystudzony biszkopt przekrajamy wzdłuż na pół. Nasączamy wodą z sokiem cytrynowym. Biszkopt przekładamy śmietaną. Zostawiamy troche na przykrycie góry i boków biszkoptu. Dowolnie dekorujemy i wstawiamy do lodówki. Podajemy po ok. 2 h aby śmietana stężała.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
02.3.2012

Żelatyne rozpuszczam w 1/5 szkl wody.

 
25.2.2012

witam! w jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę-dla początkujących to jest istotne!





REKLAMA

Sonda

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
90

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

magdelka

Ilosc dodanych przepisow:
1

Klaudusia2008

Ilosc dodanych przepisow:
2

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!