Przepisy kulinarne
Wtorek, 23 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44190
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ciasto malaga

Ciasto malaga Beatris
Dodane przez:
Czas przygotowania: 4 godzin

Składniki

  • Spód:
  • 300g ciastek kruchych czekoladowych
  • 400 g nutelli
  • Masa:
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 2 serki homogenizowane waniliowe po 250 g każdy
  • ok. 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 1 litrowy słoik kompotu wiśniowego
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 1 łyżka żelatyny

Pyszne ciasto na zimno z wiśniami.

Etapy przygotowania

Spód: Ciastka bardzo mocno rozkruszyć, wymieszać z nutellą. Masę wyłożyć do dużej tortownicy, lekko ugnieść, wstawić do lodówki. Masa: Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody, a następnie rozpuścić ją i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder (niekoniecznie) i serki waniliowe, wymieszać. Dodać letnią żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód z nutellą, schłodzić. Wiśnie odsączyć z kompotu. Kompot przelać do garnka. Dolać do niego tyle wody, żeby razem był 1 litr płynu (wodę można zastąpić słodkim czerwonym winem), zagotować. Do gorącego płynu wsypać 1 łyżkę żelatyny i galaretkę, dokładnie je rozpuścić. Płyn ostudzić. Wiśnie rozłożyć na masie śmietanowej, zalać tężejącą galaretką wiśniową. Ciasto schłodzić w lodówce. Na zdjęciu ciasto przygotowane z dwóch porcji.

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2938

wandeczka

Ilosc dodanych przepisow:
2

chef7

Ilosc dodanych przepisow:
3

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
56

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
116

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
14

Duusiak

Ilosc dodanych przepisow:
212

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
207