Przepisy kulinarne
Środa, 27 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44056
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ciasto makowo-serowe

Ciasto makowo-serowe Magdalena Paszek
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki

  • Ciasto ucierane:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • Pół paczki margaryny
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Masa serowa:
  • ½ kg białego sera
  • 2 żółtka
  • ½ kostki masła
  • 4 jajka
  • Pół szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • Masa makowa:
  • 2 szklanki maku
  • 2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 zapach migdałowy

Ciekawe połaczenie maku i sera

Etapy przygotowania

   

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać mąkę z proszkiem i wymieszać.

 

Ser, żółtka i masło utrzeć na małych obrotach. Pianę z 4 jajek, pół szklanki cukru i 1 budyń waniliowy ubijać na dużych obrotach. Następnie połaczyć z serem.

 

Sparzyć mak, 2 razy zemlec z cukrem, dodać jajka, zapach migdałowy i dobrze wymieszac.

 

Połowę masy serowej wymieszać z masą makową.

 

Na brytfanke rozłożyć ciasto i i masę makowo-serową, a na nią masę serwowa. Piec ok. 1 godzine.

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
203

szpinakowa :D

Ilosc dodanych przepisow:
1

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
230