Przepisy kulinarne
Czwartek, 24 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43989
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

ciasto drożdżowe z makiem

ciasto drożdżowe z makiem rydzanka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 3 godzin
Czas pieczenia: 45 minut

Składniki

  • Ciasto:
  • 10 dag drożdży
  • 1szkl cukru
  • 1szkl oleju
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 3/4 szkl zimnego mleka
  • 4 całe jajka
  • 4,5 szkl mąki
  • Kruszynka:
  • 125 g miękkiego masła
  • cukier
  • mąka
  • Masa makowa z puszki

bardzo łatwe ciasto drożdżowe z makiem

Etapy przygotowania

Na dno miski (nie potrzebujemy żadnej specjalnej, drogiej miski do zrobienia drożdżowca, wystarczy zwykła miska) rozkruszam drożdże, a na to po kolei: cukier, olej, cukier waniliowy, mleko, jajka (przed wlaniem można je troszkę rozbełtać),lekko posolić, na to mąkę. Odstawiamy tak przygotowane produkty na 2 h, przykrywamy ściereczką. W między czasie przygotowujemy kruszynke. do miękkiego masła dodajemy cukru do smaku i mąki, tyle żeby kruszynka nie była zbyt sucha, ani za miękka, odstawiamy ją. Po 2h ciasto mieszamy, nie musimy się obawiać, jak uśiądzie, bo w piekarniku i tak pięknie nam wyrośnie. Ja dziś wybrałam wersje z makiem, taką świąteczną, można go zastąpić każdego rodzaju owocem (letnia wersja). Wykładamy ciasto na blachę na to nakładam mak z puszki ( ja wzbogaciłam go orzechami), na mak rozkruszam kruszynki. wkładam do piekarnika nagrzaneg na 180 C na 45 min.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2896

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
32

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
214

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
6

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194