Przepisy kulinarne
Piątek, 1 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44035
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

CIASTO BUDYNIOWE

CIASTO BUDYNIOWE EWA
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • Na biszkopt:
  • ---------------------
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • --------------
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/3 l mleka
  • 1/2 kostki masła lub Kasi
  • 2 łyżki cukru
  • Polewa
  • -----------------
  • 10 dkg (1/2 szkl.cukru)
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • DO CIASTA 1 DŻEM WIŚNIOWY LUB TRUSKAWKOWY

SZYBKIE CIASTO BUDYNIOWE

Etapy przygotowania

BISZKOPT

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Chwilę miksujemy i dodajemy żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (przesianą przez sito) i lekko łączymy składniki. Pieczemy ok.35 minut w temp. 180 stopni.

MASA

W 1/3 litra mleka gotujemy budynie z dodatkiem cukru. Studzimy. Ucieramy masło i po jednej łyżce dodajemy budyń i cały czas miksujemy, aby masło połączyło się z budyniem na jednolitą masę.

POLEWA

Składniki rozpuszczamy na małym ogniu, chwilkę gotujemy.

UPIECZONY I WYSTUDZONY BISZKOPT PRZEKRAWAMY NA TRZY CZĘŚCI. BISZKOPT MOŻEMY NASĄCZYĆ, ABY NIE BYŁ ZA SUCHY.  PIERWSZY SMARUJEMY DŻEMEM, NA TO SMARUJEMY 1/2 MASY. PRZYKRYWAMY DRUGIM PLACKIEM I ZNÓW DAJEMY MASĘ. PRZYKRYWAMY OSTATNIM PLACKIEM I POLEWAMY SCHŁODZONĄ POLEWĄ. MOŻNA UDEKOROWAĆ KOLOROWĄ POSYPKĄ.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
29.1.2010

Chyba się skuszę:)

 
25.1.2010

Mósi byc pyszne:) 5:)

 
23.12.2009

Wygląda apetycznie.





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2915

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
222

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
120

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
35

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Trippin

Ilosc dodanych przepisow:
55

Ilosc dodanych przepisow:
393