Przepisy kulinarne
Niedziela, 26 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ciastka francuskie z brzoskwinią

Ciastka francuskie z brzoskwinią
Dodane przez:
Czas przygotowania: 1 godzin
Czas pieczenia: 15 minut
Kaloryczność: 260 kcal
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 30 dag gotowego mrożonego ciasta francuskiego (5 płatów)
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 10 dag masy marcepanowej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • mąka do posypania blatu

świetny pomysł do kawy albo cherbaty

Etapy przygotowania

  • Płaty ciasta ułożyć obok siebie i rozmrozić w temp. pokojowej.
  • Osączyć brzoskwinie.
  • Oddzielić białko od żółtka.
  • Białko utrzeć dokładnie z marcepanem oraz 4 łyżkami cukru pudru.
  • Żółtko wymieszać ze śmietaną.
  • Przepołowić plastry ciasta.
  • Każdą połówkę rozwałkować na posypanym mąką blacie w kwadrat 12x12 cm.
  • Wnętrza kwadratów posmarować cienko odrobiną żółtka.
  • Rogi zawinąć do środka.
  • Na każdym ciastku ułożyć odrobinę masy marcepanowej oraz połówkę brzoskwini.
  • Ciastka umieścić na blasze wyłożonej pergaminem.
  • Ich brzegi posmarować resztą żółtka i posypać płatkami migdałów.
  • Wsunąć blachę do nagrzanego piekarnika i piec 15-18 min w temp. 200°C.
  • Po wyjęciu z pieca posypać resztą cukru pudru. 

Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210