Przepisy kulinarne
Środa, 27 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44056
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Biszkopt z kremem

Biszkopt z kremem
Dodane przez:
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Kaloryczność: 390 kcal
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 4 jajka
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 12,5 dag mąki
  • 80 dag jabłek
  • opakowanie budyniu waniliowego w proszku
  • 400 ml soku jabłkowego
  • łyżka cukru
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Etapy przygotowania

■ Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić z solą na sztywno. Białka dodać do masy żółtkowo-cukrowej, wsypać mąkę i ostrożnie wymieszać.

■ Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec 15–20 min w temp. 180°C. Wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.

■ Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry. Budyń wymieszać z 4 łyżkami soku jabłkowego. Resztę soku wlać do garnka i zagotować. Dodać budyń, podgrzewać mieszając, aż masa zgęstnieje. Dodać kawałki jabłek, wymieszać, ostudzić.

■ Biszkopt posmarować masą jabłkowo-budyniową. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Ciasto ozdobić śmietaną i płatkami migdałowymi.  

Jeśli chcesz sobie trochę ułatwić przygotowanie torciku – użyj gotowego spodu biszkoptowego dobrej jakości. Ciasto wciąż będzie pyszne.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

szpinakowa :D

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

medon

Ilosc dodanych przepisow:
168

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
203

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
230