Przepisy kulinarne
Piątek, 22 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44052
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Babka makowa z jabłkami

Babka makowa z jabłkami Joanna 55
Dodane przez:
Czas przygotowania: 75 minut

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maku suchego
  • 1 szklanka cukru pudru/dałam zwykły/
  • 200 gram stopionego masła
  • 1 szklanka białek
  • 2 jabłka obrane i pokrojone na małe kawałki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

pyszne, wilgotne ciasto bez użycia miksera

Etapy przygotowania

Mak, cukier, mąkę wymieszaną  z  proszkiem do pieczenia,  połączyć razem.
Dodać jabłka i wymieszać.
Wlać letnie masło.
Dodać ubite białka ze szczyptą soli i delikatnie połączyć.
Przelać do keksówki o wym. 12/30 cm., natłuszczonej i oprószonej bułką tartą lub wysłać pergaminem. Ja tym razem piekłam tortownicy 24 cm ale lepiej jest upiec w keksówce.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 50 minut, do suchego patyczka


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Ilosc dodanych przepisow:
403

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
202

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

medon

Ilosc dodanych przepisow:
167

lena33

Ilosc dodanych przepisow:
36