Przepisy kulinarne
Czwartek, 20 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44279
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Babka drożdzowa

Babka drożdzowa Arvena
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin

Składniki

  • Składniki na babkę:
  • 300 g mąki
  • 30g świeżych drożdży
  • 3 łyżki fruktozy
  • 120g miodu
  • 180 ml letniego chudego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jaja
  • 50 g półtłustej margaryny
  • 100 g orzechów włoskich
  • 400 g jabłek
  • 150 g rodzynek

Masz ochotę na coś słodkiego? Polecam przepyszną babkę drożdżową z bakaliami.

Etapy przygotowania

Potrzebna będzie duża misa, zamykana szczelnie, taka która pomieści ciasto które zwiększy swą objętość kilka razy.

Mąkę przesiać do misy, na środku zrobić wgłębienie w które wsypać rozkruszone drożdże, wymieszać z czterema łyżkami mleka i łyżeczką miodu. Całość odstawić na około 15 minut. Następnie dodać resztę miodu, sól, fruktozę, jajka, margarynę, pozostałe mleko i zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć do co  najmniej trzy razy większego pojemnika lub misy z przykrywką. Pojemnik z ciastem wstawić na całą noc do lodówki.

Orzechy posiekać, jabłka  zetrzeć na tarce. Formę do babki nasmarować tłuszczem i obsypać dwiema łyżkami posiekanych orzechów.

Ciasto wyjąć z lodówki i dokładnie zagnieść z siekanymi orzechami, rodzynkami i startymi jabłkami. Przełożyć do formy i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić na temperaturę 180 stopni i piec  około 50 minut. Po upływie 25 minut, formę przykryć folią aluminiową.

Podana proporcja jest  na dużą babkę. Moja wersja była z trzech porcji i starczyła na cztery małe babki w tym dwie z kominkiem.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2958

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
1

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
132