Przepisy kulinarne
Piątek, 1 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44035
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Afrodyta

Afrodyta
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut
Czas pieczenia: 30 minut

Składniki

  • Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do przygotowania masy potrzebujemy:
  • 25 dag sera białego chudego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 1 śnieżka w proszku
  • Na wierzch ciasta potrzebujemy:
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 10 dag masła

Ciasto jest pyszne szczególnie na drugi dzień gdy biszkopt nieco skruszeje.

Etapy przygotowania

Jajka miksujemy z cukrem na gładką masę, dodajemy stopniowo obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.
Wylewamy na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu biszkopt należy rozkroić na dwa placki.

Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody. Studzimy.
Do miski wkładamy ser biały i cukier i rozbijamy mikserem. Następnie wlewamy zimną galaretkę. Miksujemy do dokładnego połączenia.
W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę ze Śnieżką. Do ubitej śmietany wlewamy ser z galaretką, mieszamy mikserem, szybko wylewamy na jedną część biszkopta i przykrywamy drugą.

Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy kokos i całość rumienimy na małym ogniu.
Górę ciasta smarujemy dżemem brzoskwiniowym, na to wykładamy zrumieniony kokos.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
20.3.2012

witam,mam smaka na to ciacho ale też nie za bardzo lubię kokos.czy można go czymś zastąpić??

 
01.3.2012

Ciasto wygląda smakowicie. A można dać na górę coś innego niż kokos?? Bo nie przepadam...

 
27.2.2012

Bardzo fajne ciasto, chcialabym je zrobic, ale prosze o rozwianie moich watpliwosci:) 1.czy napewno ten biszkopt robimy miksujac cale jaja z cukrem? czy tradycyjnie ubijamy bialka, potem dajemy cukier, zoltka?





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2915

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
222

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
120

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
35

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Trippin

Ilosc dodanych przepisow:
55

Ilosc dodanych przepisow:
393