Bardzo łatwa w przygotowaniu rolada z brzoskwiniowym kremem
Składniki:
ciasto:
5 jaj
1 szklanka cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
aromat do ciast najlepiej waniliowy / cytrynowy
krem:
1 puszka brzoskwiń w syropie
3 budynie waniliowe / brzoskwiniowe na 0,5l
7-8 łyżek cukru (według uznania)
cukier waniliowy
Rolada brzoskwiniowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: Ubić białka, dodać do piany cukier i jeszcze chwilę ubijać. Do piany dodać żółtka, potem mąkę + proszek do pieczenia, na koniec dodać olej. Wymieszać delikatnie, piec około 30-40 min na złoty kolor w temperaturze 150 stopni. Dobrze ciepły biszkopt zwinąć w rulon i ostawiać do ostygnięcia.
Krem: Brzoskwinie odcedzić od syropu i zmiksować, przełożyć do garnka i gotować przez chwile z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną wody (około 1/3 szklanki). Zestawić z ognia. Budynie rozmieszać w syropie z brzoskwiń i dodać do masy brzoskwiniowej, zagotować - krem szybko gęstnieje.
Gorący krem wyłożyć na rozwinięty biszkopt i zawinąć. trochę kremu zostawić do polania rolady na wierzch. Wstawiać do lodówki do całkowitego zastygnięcia kremu. Wierzch można udekorować według własnego upodobania.