Fot. Miód Malina Studio
4.51 (177)
To dobry sposób, by w jednym daniu podać dużo warzyw i pełnowartościowego białka - jogurtowa tortilla z krewetkami i warzywami.
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
soda oczyszczona 0.5 łyżeczki
sos sojowy 2 łyżki stołowe
miód 1 łyżka stołowa
olej 0.25 szklanki
sól 0.5 łyżeczki
ocet 0.5 łyżeczki
koperek 2 gałązki
cebula 0.5 szt.
sok z cytryny 30 szt.
krewetki 200 g
woda 50 ml
mąka 400 g
awokado 1 szt.
rukola 100 g
jogurt 150 g
otręby pszenne 2 łyżki stołowe
brukselka 200 g
Z mąki, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, otrębów pszennych, wody i oleju zagniatamy ciasto na tortille. Formujemy z ciasta małe kulki, które następnie rozwałkowujemy na cienkie placki. Smażymy tortille na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
Krewetki smażymy krótko na odrobinie oleju. Brukselkę krótko obgotowujemy w osolonym wrzątku. Awokado kroimy i polewamy łyżką soku z cytryny, aby zachowało kolor. Następnie przygotowujemy sos, łącząc jogurt, miód, koperek, łyżkę soku z cytryny, sos sojowy i czosnek.
Na każdym placku tortilli układamy rukolę, awokado, listki brukselki, piórka cebuli, usmażone krewetki. Wszystko polewamy sosem i zwijamy tortillę.
Porady
- Brukselkę listkuję przed wrzuceniem na wrzątek, a robię tak z dwóch powodów: po pierwsze – drobne liście szybko się sparzą i pozostaną jędrne i nadal wartościowe, po drugie – brukselka jako warzywo kapustne zawiera dużo związków siarki odpowiadających za jej zapach, który nie każdemu pasuje; gotowanie pojedynczych liści sprawia, że ulatniają się one bardzo szybko. - Krewetki smażę krótko i odstawiam na ciepłej patelni, aby dochodziły w umiarkowanej temperaturze, dzięki czemu także zachowają więcej składników odżywczych.
Wypróbuj prosty przepis na tortille - domowe placki