Piernikowe gwiazdki z lukrem

Ocena:

4.42 (198)

  • 30 min.
  • dla 9 osób
  • łatwy

Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie: 30 minut Pieczenie: 15 minut Sztuka: 150 kcal Składniki na ok. 30 sztuk

Składniki:

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 20 dag miodu
  • 20 dag cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dag masła
  • jajko
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • przyprawa do pierników
  • Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 2–3 łyżki soku z cytryny

Piernikowe gwiazdki z lukrem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: na patelni rozpuścić miód, dodać przyprawę do pierników, wymieszać. Dodać masło i cukier, chwilę podgrzewać. Jeszcze raz wymieszać. Masę przełożyć do miski, wbić jajko. Wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać, podzielić na pół. Do jednej części wsypać kakao. Obie części zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować 2 kule, owinąć folią aluminiową i włożyć na pół godziny do lodówki.
  • Lukier: składniki utrzeć na jednolitą masę. Obydwa ciasta rozwałkować na 3-mm placki. Foremkami wyciąć ciasteczka, ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10–15 minut w temp. 180°C. Upieczone pierniczki udekorować lukrem. Odstawić, aby wysechł.

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne