Cukier muscovado - przepisy i wykorzystanie w kuchni

Skąd pochodzi i jak powstaje cukier muscovado

Współczesna produkcja muscovado skoncentrowana jest na Filipinach i Barbadosie. Cukier muscovado wytwarzany jest z trzciny cukrowej, której zawdzięcza swój specyficzny smak i zabarwienie. Robi się to metodą tradycyjną polegającą na odparowaniu wody z syropu z trzciny cukrowej, czyli melasy. Syrop gotowany jest do momentu zredukowania go do 30 procent początkowej objętości. Następnie wystawiany jest na działanie promieni słonecznych, dzięki którym wysycha i się krystalizuje. W końcowej fazie produkcji muscovado jest rozcierany na kryształki i pakowany.

Co to jest cukier muscovado

Jego nazwa wywodzi się z hiszpańskiego słowa mascabado, oznaczającego „nierafinowany” . Spotykamy także inne określenia, np. wilgotny cukier, cukier z Barbadosu czy cukier z melasy. Z wyglądu faktycznie przypomina ciemnobrązowy mokry piasek i nie jest sypki jak inne cukry. Ze względu na smak często porównuje się go do syropu klonowego. Uwaga! Cukier muscovado nie ma nic wspólnego z popularnym brązowym cukrem dostępnym w sklepach, który powstaje poprzez dodanie melasy do zwykłego białego kryształu. Często muscovado na opakowaniach producentów zawiera dodatkowe określenie – dark muscovado to jednak tożsama nazwa, odnosząca się do barwy produktów.

Cukier muscovado: właściwości

Jakie ma właściwości ma muscovado? W smaku podobny jest do miodu, może być stosowany jako jego zamiennik w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Należy jednak pamiętać, że jako cukier jest bardzo kaloryczny i powinien być używany do gotowania i posiłków z umiarem. W przeciwieństwie do zwykłego, rafinowanego białego cukru, nie wykazuje złego wpływu na zęby. Przeciwnie – naukowcy wykazali, że muscovado pomaga w zapobieganiu próchnicy. Czym jeszcze wyróżnia się ten produkt? Zawiera witaminy A i C, które wzmacniają odporność organizmu, także pomagają go chronić przed przeziębieniami. Zawiera również moc składników mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas i fosfor. Dzięki zawartości antyoksydantów hamuje działanie wolnych rodników, zabezpieczając przed przedwczesnym starzeniem i wykazując działanie przeciwnowotworowe. Muscovado pozytywnie wpływa również na utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi.

Muscovado w kuchni - do czego użyć

Cukier muscovado stanowi ciekawy zamiennik białego cukru ze względu na swój niepowtarzalny smak. Może być stosowany do słodzenia kawy, herbaty i drinków oraz do wykwintnych deserów. Sprawdzi się także jako składnik marynat do mięs oraz zalew octowych do przetworów. Jest powszechnie stosowany w wypiekach i do wytwarzania rumu. Może być wykorzystywany w większości przepisów, w których używa się cukru brązowego. Właściwości smakowe muscovado sprawiają, że doskonale komponuje się w potrawach z nutą korzenną – urozmaica ich głębie aromatu i smaku. W praktyce więc pomoże upiec ciasteczka korzenne serduszka w pięknym, brązowym odcieniu, jak i przygotować idealnie wypieczone mięso – pieczona szynka z kością dzięki muscovado zdobędzie wyjątkowy smak. Ciekawym rozwiązaniem jest też metoda karmelizowania za pomocą muscovado – ze względu na swoją teksturę i właściwości, karmelizowane w muscovado produkty będą nie tylko inaczej smakować czy pachnieć, ale również łatwiej będzie kontrolować stopień skarmelizowania. W pełni roślinne pochodzenie z pewnością sprawdzi się w kuchni wegańskiej.

Cukier muscovado: czym zastąpić

Często spotyka się błędne określenie, że cukier muscovado to po prostu biały cukier z dodatkiem melasy. Ze względu na jego charakterystyczne właściwości, to raczej cukier muscovado stosowany jest jako zamiennik. Mimo że kaloryczność produktu przewyższa kaloryczność białego odpowiednika, ogólny rozrachunek przeważa na wybór muscovado.

Cukier muscovado: przechowywanie

Charakterystyczna dla tego rodzaju cukru jest odporność na wysokie temperatury – stąd propozycje używania do go karmelizowania mięsa oraz wypieków. Inną zaletą muscovado jest także długi okres przydatności do spożycia – bez obaw więc warto zaopatrzyć się w opakowanie muscovado i przechowywać w suchym, przewiewnym miejscu. Nie wolno tylko dopuścić, aby zwilgotniał, ponieważ zamienia się wtedy w trudną do rozbicia bryłę.

Muscovado: cena

Cena cukru Muscovado może być dla niektórych smakoszy pewnym wyzwaniem, gdyż przewyższa cenę białego cukru. Koszt muscovado oscyluje w granicach 7-8 zł za 500 gramów. Zważywszy jednak na jego długo termin do spożycia, może okazać się, że inwestycja w nowy produkt w kuchni będzie trafiona. Na początku warto wykorzystać go do wypieków – jako karmelowy w smaku słodzik pysznie uzupełni zarówno ciasto na święta, jak i inne specjalne okazje.

Cukier muscovado: gdzie kupić

A gdzie kupić ten rodzaj cukru? W regularnej sprzedaży można zakupić go w sklepach ze zdrową żywnością, a także asortymentem z kuchni świata. Coraz częściej też, w ramach tygodni tematycznych, cukier muscovado dostępny jest w popularnych dyskontach i sieciach sklepów. Bez problemu także znajdziemy go w ofercie sklepów internetowych, często w konkurencyjnych cenach lub w większych, bardziej ekonomicznych opakowaniach.

Polecane przepisy