Sophie Godwin – Cookery writer

Wegańskie ciasto ze szpinakiem

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Wegańskie ciasto ze szpinakiem przyjmuje w tej odsłonie formę kruchego bożonarodzeniowego wieńca. To pyszna alternatywa dla wypieków z mięsem i piękna ozdoba świątecznego stołu. Wypełnia go masa z miękkiego tofu, szpinaku, suszonych owoców i orzeszków piniowych, sowicie doprawiona gałką muszkatołową. Gotowy wieniec udekorowany jest świeżym koperkiem, który imituje iglaste gałązki, oraz żurawiną. Sprawdźcie, jak zrobić to efektowne wegańskie ciasto ze szpinakiem. 

Składniki:

  • szpinak  250 g

  • tofu  250 g

  • oliwa z oliwek  2 łyżki stołowe

  • orzechy piniowe  50 g

  • gałka muszkatołowa  0.5 łyżeczki

  • czosnek  2 ząbki

  • cytryna  2 szt.

  • koperek  1 pęczek

  • wiśnie suszone  1 łyżka stołowa

  • suszona żurawina  1 łyżka stołowa

  • mąka pszenna  50 g

  • kruche ciasto  500 g

  • mleko migdałowe  30 ml

Wegańskie ciasto ze szpinakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Farsz: wkładamy szpinak do durszlaka, a następnie przelewamy powoli wrzącą wodą, żeby zmniejszył objętość. Kiedy ostygnie, wyciskamy z niego nadmiar wilgoci i siekamy. Łączymy z tofu (miękkim, jedwabistym, czyli typu silken), oliwą, prażonymi orzeszkami piniowymi, gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką otartą z cytryny, suszonymi owocami i posiekanym koperkiem. Kilka gałązek, a także pół łyżki żurawiny zostawiamy do dekoracji. Doprawiamy nadzienie solą i pieprzem. 

  • Krok 2:

    Kruche ciasto: w tym przepisie używamy jego wegańskiego odpowiednika. Robi się go bardzo podobnie, jak tradycyjne kruche ciasto, ale masło należy zastąpić 100% roślinną margaryną lub olejem kokosowym. Żeby masę można było zagnieść w jednolitą kulę, zazwyczaj potrzebne jest żółtko. Tutaj wystarczy jednak wykorzystać dowolny napój roślinny (na przykład mleko sojowe). Rozwałkowujemy ciasto na blacie oprószonym mąką na prostokąt o wymiarach 60x20 cm.

  • Krok 3:

    Zwijanie wieńca: nakładamy masę szpinakową na placek, zostawiając margines ze wszystkich stron. Robimy zakładki na krótszych bokach, żeby zabezpieczyć nadzienie, a następnie zwijamy ciasto od dłuższej krawędzi. Zbliżamy do siebie oba końce, żeby utworzyć okrąg. Zwilżamy je mlekiem migdałowym i sklejamy ze sobą. Przekładamy wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i schładzamy przez 20 minut. Można przygotować go dzień wcześniej i trzymać pod przykryciem w lodówce.

  • Krok 4:

    Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (z termoobiegiem). Za pomocą ostrego noża tworzymy nacięcia w poprzek górnej części wieńca. Łączymy odrobinę mleka migdałowego i oliwy. Smarujemy tą mieszanką całe wegańskie ciasto ze szpinakiem. Pieczemy przez 40–45 minut, na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia na 5 minut, a następnie przekładamy na deskę i dekorujemy gałązkami kopru oraz suszoną żurawiną.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/vegan-christmas-wreath

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne