cytrynowy_keks_z_hotelu_waldorf_astoria

Cytrynowy keks z hotelu Waldorf Astoria

Ocena:

4.47 (165)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 10 osób
Przepis z hotelu Waldorf Astoria - ulubion ciasto ekipy kucharskiej i cukierniczej hotelu :)

Składniki:

  • szklanka + 3 i 0.5 łyżki cukru
  • 1.5 szklanki + 1 łyżka mąki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 0.5 szklanki kwaśnej śmietany 22%
  • 3.5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • Skórka otarta z 3 cytryn
  • 6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • Lukier cytrynowy z 0.5 szklanki cukru pudru i soku z 1 cytryny

Cytrynowy keks z hotelu waldorf astoria - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Od dzisiaj jest to moje ulubione ciasto cytrynowe, mocno wilgotne i pachnące latem. Autorem jest michal.brys a przepis pochodzi z "Galerii Potraw".
  • "Piekarnik nagrzać do 175C i przygotować foremkę keksową.W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja i dalej na wolnych obrotach mieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Połączyć masło ze śmietaną i sokiem z cytryny, ubić trzepaczką i dodać do misy miksera razem ze skorką cytynową. Dobrze wymieszać, napełnić foremkę i piec ok. 60 minut, aż wykałaczka będzie czysta. Wystudzone ciasto pokryć nie za grubo lukrem cytrynowym."
  • Kawałek słonca na talerzu w taki jesienny mokry dzien. polecam.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne