Przepis z hotelu Waldorf Astoria - ulubion ciasto ekipy kucharskiej i cukierniczej hotelu :)
Składniki:
szklanka + 3 i 0.5 łyżki cukru
1.5 szklanki + 1 łyżka mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
0.5 szklanki kwaśnej śmietany 22%
3.5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Skórka otarta z 3 cytryn
6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
Lukier cytrynowy z 0.5 szklanki cukru pudru i soku z 1 cytryny
Cytrynowy keks z hotelu waldorf astoria - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Od dzisiaj jest to moje ulubione ciasto cytrynowe, mocno wilgotne i pachnące latem. Autorem jest michal.brys a przepis pochodzi z "Galerii Potraw".
"Piekarnik nagrzać do 175C i przygotować foremkę keksową.W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja i dalej na wolnych obrotach mieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Połączyć masło ze śmietaną i sokiem z cytryny, ubić trzepaczką i dodać do misy miksera razem ze skorką cytynową. Dobrze wymieszać, napełnić foremkę i piec ok. 60 minut, aż wykałaczka będzie czysta. Wystudzone ciasto pokryć nie za grubo lukrem cytrynowym."
Kawałek słonca na talerzu w taki jesienny mokry dzien. polecam.