Szarlotka cynamonowa

Ocena:

4.47 (187)

  • 60 min.
  • dla 7 osób
  • łatwy

Szarlotka cynamonowa to ciasto, które zachwyci każdego łasucha. Moc soczystych jabłek sprawi, że deser stanie się prawdziwym rarytasem. 

Składniki:

  • mąka pszenna  200 g

  • mąka ziemniaczana  50 g

  • sól  1 szczypta

  • masło  250 g

  • cukier  150 g

  • żółtko  3 szt.

  • kardamon  5 szt.

  • wanilia  0.5 szt.

  • jabłka  1.5 kg

  • cytryna  1 szt.

  • cukier  150 g

  • cynamon  2 szt.

  • masło  100 g

  • wanilia  0.5 szt.

  • cukier  150 g

  • mąka pszenna  250 g

  • cynamon  1 szczypta

Szarlotka cynamonowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Na ciasto: oba rodzaje mąki z solą przesiewamy do miski. W makutrze masło ucieramy z cukrem, jednym żółtkiem, zmielonymi ziarnami kardamonu i miąższem wanilii. Ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Przekładamy do mąki, wbijamy 2 żółtka i mieszamy ciasto widelcem, aż powstaną grudki. Wówczas przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto.
  • Krok 2: Formujemy gruby wałek, zawijamy w folię i wstawiamy na 1 godz. na górną półkę lodówki. Dużą blachę wykładamy pergaminem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i kroimy w 5-mm plastry. Układamy je na dnie blachy, zlepiając brzegi. Wstawiamy na 10 min do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C.
  • Krok 3: Na nadzienie: 3 obrane i pokrojone w małą kostkę jabłka wrzucamy do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy z łyżką cukru, skórką otartą z cytryny i odstawiamy. Pozostałe obrane jabłka szatkujemy, wrzucamy do rondla razem z korą cynamonu (przełamaną tylko na pół) i smażymy pod przykryciem tak długo, aż rozpadną się całkowicie.
  • Krok 4: Wsypujemy pozostały cukier, zdejmujemy pokrywkę i smażymy jeszcze 10 min. Gdy przecier zgęstnieje, wyjmujemy cynamon i wrzucamy jabłka pokrojone w kostkę. Mieszamy i natychmiast zdejmujemy garnek z ognia.
  • Krok 5: Na kruszonkę: wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i ucieramy widelcem. Przez kilka sekund wyrabiamy ciasto czubkami palców, by powstały większe grudki. Wyjmujemy podpieczony spód, układamy szybko masę jabłkową, rozsypujemy kruszonkę. Zapiekamy w temp. 200°C przez maksymalnie 15 min. Jeśli mamy w piekarniku górne ogrzewanie, włączamy je po 10 min.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne