Szarlotka bezglutenowa

Ocena:

4.41 (184)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Krucha i lekka szarlotka bezglutenowa jest odpowiednia dla osób, które unikają lub nie mogą spożywać glutenu. Duża ilość jabłek sprawia, że ciasto jest soczyste, a szczypta cynamonu nadaje mu korzennych aromatów. Problem z wypiekami dla osób na diecie eliminacyjnej? Od teraz przestaje istnieć. Do wykonania bezglutenowej szarlotki potrzebujecie tylko 6 składników, które z łatwością znajdziecie w sklepie.

Składniki:

  • mąka kukurydziana  200 g

  • skrobia ziemniaczana  200 g

  • masło  250 g

  • cukier  200 g

  • jabłka  1.5 kg

  • cynamon  1 łyżeczka

Szarlotka bezglutenowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto kruche na szarlotkę: mąkę i skrobię wsypujemy do dużej misy. Dodajemy zimne masło i kroimy je nożem na kawałki. Następnie dodajemy 150 g cukru i zagniatamy ciasto do konsystencji kruszonki.

  • Krok 2:

    Zapiekanie spodu: przygotowane ciasto dzielimy na pół. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm. Jedną część wysypujemy na dno i ugniatamy opuszkami palców, aby powstał placek. Spód do szarlotki bezglutenowej wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 15 min.

  • Krok 3:

    Jabłka: myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w plasterki i prażymy na patelni z pozostałym cukrem przez ok. 5 min. Dodajemy cynamon, mieszamy i smażymy przez kolejne 5 min. Pozostawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 4:

    Dalsze pieczenie ciasta: gdy spód jest lekko zarumieniony, nakładamy przestudzone jabłka. Na wierzch kruszymy drugą połówkę ciasta, przykrywając jabłka w całości. Po 40 min pieczenia – również w temperaturze 180°C – szarlotka bezglutenowa jest gotowa.

Porady

  • Do szarlotki wybierzcie kwaśne jabłka, takie jak antonówki lub szara reneta.
  • Szarlotka bezglutenowa bez cukru? Zamiast białego cukru możecie użyć erytrolu.
  • Jabłka wyjdą smaczne również z miodem, cukrem trzcinowym lub waniliowym.
  • Mąkę kukurydzianą można zastąpić jaglaną, migdałową lub gryczaną w tej samej gramaturze, a skrobię ziemniaczaną – skrobią kukurydzianą.
  • Jabłecznik bezglutenowy wyjdzie równie pyszny w wersji wegańskiej. Zamiast masła możecie użyć zimnego oleju kokosowego.
  • Nie musicie wyrabiać ciasta ręcznie – tak samo dobrze sprawdza się mikser z hakami do kruchego ciasta.
  • Proporcje podane w przepisie będą odpowiednie również na szarlotkę bezglutenową w blasze kwadratowej o wymiarach 24×24 cm.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Bezglutenowa szarlotka z bezą

Podobnie jak klasyczna, także i szarlotka bezglutenowa dobrze smakuje z bezą. Białka ubite na sztywno z cukrem należy nałożyć na ciasto 10 min przed końcem pieczenia. W ten sposób utworzy się pyszna i słodka pianka.

Szarlotka w każdej wersji najlepsza jest na ciepło. Jednak świeżo wyjęta z piekarnika będzie się rozpadać nawet przy bardzo ostrożnych próbach krojenia jej na porcje. Dlatego możecie spokojnie poczekać, aż ostygnie i wtedy pokroić ją na kawałki, a przed podaniem wkładać na 1 min do mikrofalówki.

Bezglutenowa szarlotka bez pieczenia

Szarlotkę bez glutenu i bez pieczenia możecie zrobić na bazie orzechów i daktyli. Mieszankę bakalii należy wcześniej namoczyć w wodzie – nawet na całą noc – a następnie trzeba je zmiksować, najlepiej w blenderze na lepką masę.

Kruszonkę można zrobić ze zmiksowanych orzechów włoskich, laskowych, migdałów, miodu, oleju kokosowego i cynamonu. Co prawda ciasto nie wymaga pieczenia, jednak potrzebuje więcej składników i czasu. Czy warto? Jak najbardziej, bo to prawdziwa porcja zdrowia.

Dodatki do szarlotki bezglutenowej

  • Orzechy laskowe – można je dodać w całości do jabłek lub zmielone do ciasta.
  • Budyń – aby ciasto wyglądało estetycznie i nie rozpadało się podczas krojenia, budyń wyłóżcie na jabłka i dopiero na wierzch posypcie kruszonką.
  • Rodzynki lub żurawina – dodane do jabłek zwiększą naturalną słodycz ciasta, a w przypadku żurawiny – delikatnie podniosą kwasowość, zapewniając także solidną porcję witaminy C.
  • Migdały – wyglądają efektownie rozsypane na kruszonce i delikatnie podprażone w piekarniku. Żeby takie były, należy je położyć na wierzch ciasta 10 min przed końcem pieczenia.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne