Apetit
0 (0)
Trójwarstwowy sernik capuccino polecamy przygotować dzień wcześniej, żeby smaki i aromaty połączyły się w harmonijną całość. Każda warstwa tego wyjątkowego deseru smakuje wybitnie, ale dopiero razem tworzą deser idealny. Przygotowanie jest dość proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Sernik capuccino to świetna propozycja dla kawoszy.
mąka pszenna 280 g
masło 170 g
cukier drobny 50 g
gałka muszkatołowa 3 g
sól 3 g
śmietana 200 ml
gorzka czekolada 240 g
baileys 50 ml
twaróg 800 g
cukier puder 100 g
cukier waniliowy 2 szt.
skrobia kukurydziana 40 g
rum 10 ml
kawa rozpuszczalna 15 g
melasa 15 ml
jajka 3 szt.
śmietana 36% 280 g
cukier 40 g
Przygotowanie: śmietankę trzeba zagotować, dodajemy do niej czekoladę i likier śmietankowy. Mieszamy do chwili uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto: podczas, gdy czekolada się chłodzi, robimy ciasto. Mąkę i sól przesiewamy do miski, dodajemy miękkie masło, cukier i gałkę muszkatołową. Zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Wykładamy ciastem okrągłą formę o średnicy 24 cm. Palcami cierpliwie ugniatamy ciasto, by wykleić całą powierzchnię formy.
Chłodzenie: na ciasto wylewamy schłodzoną czekoladę i wstawiamy do zamrażarki na 30-40 minut. Zanim czekolada stwardnieje, robimy nadzienie twarogowe.
Twaróg: w szklance rozpuszczamy kawę w jednej łyżce gorącej wody, dolewamy rum i melasę. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C, termoobieg do 150°C. Twaróg ucieramy z obydwoma rodzajami cukru, skrobią kukurydzianą i kawą. Wbijamy po jednym jajku i gotową masą zalewamy warstwę czekolady. Pieczemy przez około godzinę.
Wierzch: wyjmujemy ciasto z piekarnika na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia na 20-25 minut. Nie wyłączamy piekarnika. Składniki na polewę - śmietanę i cukier mieszamy, wylewamy na ostudzoną powierzchnię, rozsmarowujemy i pieczemy jeszcze 10 minut.
Przechowywanie: wyjmujemy ciasto z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia i przenosimy do lodówki.
Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recept/kapucinovy-dort