Apetit

Trójwarstwowy sernik capuccino

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Trójwarstwowy sernik capuccino polecamy przygotować dzień wcześniej, żeby smaki i aromaty połączyły się w harmonijną całość. Każda warstwa tego wyjątkowego deseru smakuje wybitnie, ale dopiero razem tworzą deser idealny. Przygotowanie jest dość proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Sernik capuccino to świetna propozycja dla kawoszy.

Składniki:

  • mąka pszenna  280 g

  • masło  170 g

  • cukier drobny  50 g

  • gałka muszkatołowa  3 g

  • sól  3 g

  • śmietana  200 ml

  • gorzka czekolada  240 g

  • baileys  50 ml

  • twaróg  800 g

  • cukier puder  100 g

  • cukier waniliowy  2 szt.

  • skrobia kukurydziana  40 g

  • rum  10 ml

  • kawa rozpuszczalna  15 g

  • melasa  15 ml

  • jajka  3 szt.

  • śmietana 36%  280 g

  • cukier  40 g

Trójwarstwowy sernik capuccino - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: śmietankę trzeba zagotować, dodajemy do niej czekoladę i likier śmietankowy. Mieszamy do chwili uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawiamy do przestudzenia.

  • Krok 2:

    Ciasto: podczas, gdy czekolada się chłodzi, robimy ciasto. Mąkę i sól przesiewamy do miski, dodajemy miękkie masło, cukier i gałkę muszkatołową. Zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Wykładamy ciastem okrągłą formę o średnicy 24 cm. Palcami cierpliwie ugniatamy ciasto, by wykleić całą powierzchnię formy. 

  • Krok 3:

    Chłodzenie: na ciasto wylewamy schłodzoną czekoladę i wstawiamy do zamrażarki na 30-40 minut. Zanim czekolada stwardnieje, robimy nadzienie twarogowe.

  • Krok 4:

    Twaróg: w szklance rozpuszczamy kawę w jednej łyżce gorącej wody, dolewamy rum i melasę. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C, termoobieg do 150°C. Twaróg ucieramy z obydwoma rodzajami cukru, skrobią kukurydzianą i kawą. Wbijamy po jednym jajku i gotową masą zalewamy warstwę czekolady. Pieczemy przez około godzinę.

  • Krok 5:

    Wierzch: wyjmujemy ciasto z piekarnika na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia na 20-25 minut. Nie wyłączamy piekarnika. Składniki na polewę - śmietanę i cukier mieszamy, wylewamy na ostudzoną powierzchnię, rozsmarowujemy i pieczemy jeszcze 10 minut.

  • Krok 6:

    Przechowywanie: wyjmujemy ciasto z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia i przenosimy do lodówki.

    Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recept/kapucinovy-dort

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne