Mochi - przepis na japońską przekąskę

Ocena:

5 (1)

  • 45 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Mochi to japońska przekąska, której bazą jest mączka ryżowa. Ma charakterystyczną, lekko ciągnącą się konsystencję (przypominającą kluski śląskie) oraz wyraziste nadzienie z dżemu truskawkowego. W cieście odnajdziemy też pikantną nutę w postaci chili. A to dlatego, że wykonuje się je na słono i na słodko. W środku mogą znajdować się orzechy lub czekolada, a w wersji wytrawnej czerwona fasola i wątróbka. Obecnie można je już bez większego problemu kupić w Polsce, jednak przepis na mochi wykonany w domu będzie o wiele zdrowszy.

Składniki:

  • mąka ryżowa  200 g

  • cukier  80 g

  • mąka ziemniaczana  80 g

  • woda  300 ml

  • dżem owocowy  100 g

  • płatki chili  2 g

Mochi - przepis na japońską przekąskę - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: szykujemy średniej wielkości garnek i zagotowujemy w nim wodę. Szukamy też odpowiedniej wielkości miski, którą będziemy mogli ustawić na garnku.

  • Krok 2:

    Składniki: do miski wsypujemy mąkę ryżową, cukier oraz płatki chili. Wlewamy też wodę. Stawiamy naczynie nad garnkiem z wrzątkiem i trzymamy nad parą około kwadransa. Przez ten czas energicznie mieszamy składniki łyżką, żeby dobrze się połączyły.

  • Krok 3:

    Stolnica: wykładamy na nią arkusz papieru do pieczenia, lekko podsypujemy mąką ziemniaczaną, wyjmujemy na to ciasto, znów sypiemy mąkę i przykrywamy drugim płatem arkusza. Dopiero po przykryciu, wałkujemy ciasto na grubość 2 mm. Rozwałkowane ciasto przenosimy wraz z papierem do lodówki na 15 minut.

  • Krok 4:

    Wycinanie: z chłodnego ciasta usuwamy nadmiar mąki i wycinamy na nim kółeczka, np. za pomocą szklanki. Następnie wkładamy do środka dżem truskawkowy i zawijamy w kulkę. Tak przygotowane mochi możemy włożyć do papilotek i trzymać w lodówce lub ugotować. Możemy też je zamrozić, a potem podać w formie lodów.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne