Szarlotka z rabarbarem

Ocena:

5 (1)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Szalotka z rabarbarem to kruche ciasto z kwaskowatym nadzieniem i przyjemną, bezową pianką. Słodko-kwaśny rabarbar, podprażony na patelni z odrobiną cukru, doskonale zastępuje tradycyjne jabłka. Możemy go dodatkowo podkręcić cynamonem, który wydobędzie z niego jeszcze więcej aromatu. Najlepsza jest jeszcze ciepła, z porcją domowych lodów waniliowych. Wypróbujcie tę pyszną szarlotkę z rabarbarem i zobaczcie, jak znika do ostatniego okruszka

Składniki:

  • mąka pszenna  450 g

  • proszek do pieczenia  4 g

  • cukier puder  130 g

  • masło  200 g

  • sól  1 szczypta

  • jajka  5 szt.

  • cukier  70 g

  • mąka ziemniaczana  40 g

  • cukier waniliowy  5 g

  • bułka tarta  30 g

Szarlotka z rabarbarem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Prostokątną formę o wymiarach ok. 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Do większej miski wsypujemy mąkę, 50 g cukru pudru, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy delikatnie łyżką.

  • Krok 3:

    Jajka rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy je w oddzielnych naczyniach. Jeśli chcemy, możemy wcześniej skorupki wyparzyć, polewając je przez ok. 10 sekund przegotowaną, gorącą wodą.

  • Krok 4:

    Masło (musi być zimne) kroimy w kostkę i dodajemy do miski z mąką. Dorzucamy śmietanę, 5 żółtek i rękami (lub za pomocą robota kuchennego ze specjalnymi końcówkami) wszystko zagniatamy do powstania jednolitego i gładkiego ciasta.

  • Krok 5:

    Masę dzielimy na dwie części w proporcjach 1:3 i 2:3. Mniejszą część owijamy w folię, a większą wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia (możemy delikatnie rozwałkować ciasto na papierze, a potem umieścić go z powrotem w blasze). Oba kawałki ciasta umieszczamy w lodówce na minimum 1 godzinę.

  • Krok 6:

    Przygotowujemy nadzienie z rabarbaru: łodygi dokładnie myjemy, odcinamy liście (nie nadają się do spożycia) i obieramy ze skórki. Możemy pominąć ten ostatni krok, jeśli mamy młody rabarbar, jednak ta część jest nieprzyjemnie włóknista w nieco starszych łodygach.

  • Krok 7:

    Rabarbar kroimy w kostkę o szerokości ok. 1 cm i wrzucamy go na suchą i czystą patelnię. Dodajemy 70 g drobnego, białego cukru i 5 g cukru waniliowego (z łatwością przygotujemy go samodzielnie w domu). Jeśli chcemy, by nasze ciasto miało lekko korzenny aromat, możemy dodać 0,5 łyżeczki cynamonu. Ustawiamy naczynie na średniej mocy palnika i podgrzewamy przez 15-20 minut.

  • Krok 8:

    Gdy łodygi zmiękną i zaczną się rozpadać, zdejmujemy patelnię z płyty, całość posypujemy 20 g mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Nadzienie z rabarbaru pozostawiamy do przestudzenia.

  • Krok 9:

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C (170°C z termoobiegiem). Blachę z ciastem wyjmujemy z lodówki, a spód delikatnie nakłuwamy widelcem (dzięki temu po upieczeniu będzie równy). Wkładamy go do gorącego piekarnika i pieczemy przez 15 minut (ciasto ma być delikatnie podpieczone i zarumienione).

  • Krok 10:

    W tym czasie białka ubijamy na sztywno mikserem (piana ma być puszysta i błyszcząca, a po przechyleniu miski nie może się przesuwać). Następnie, wciąż ubijając, dodajemy 80 g cukru pudru (najlepiej stopniowo, łyżka po łyżce). Pod koniec dodajemy 20 g mąki ziemniaczanej i miksujemy tylko do połączenia.

  • Krok 11:

    Przypieczony spód wyjmujemy z piekarnika i podsypujemy go bułką tartą (dzięki temu nie nasiąknie wilgocią z rabarbaru). Równomiernie rozprowadzamy nadzienie, a następnie wykładamy pianę z białek i wyrównujemy ją szpatułką lub łyżką. Na wierzch ścieramy mniejszą część ciasta (na największych oczkach tarki).

  • Krok 12:

    Blachę ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35 minut lub do momentu, aż będzie rumiane. Pod koniec pieczenia możemy wierzch przykryć kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, żeby nie przypalił się za nadto. Gdy ciasto z rabarbarem będzie gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.

  • Krok 13:

    Szarlotkę z rabarbarem kroimy na niewielkie kwadraty i podajemy jeszcze ciepłą, np. z domowymi lodami waniliowymi. Doskonale smakuje również schłodzona, z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne