Tarta z bobem

Ocena:

4.51 (161)

  • 50 min.
  • dla 6 osób
Przepis na pyszną bobotartę

Składniki:

  • 15 dag mąki
  • 7 łyżek masła
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • 45 dag bobu
  • 3 cebulki dymki
  • 100 ml śmietanki
  • 6 dużych jajek
  • świeżo mielony pieprz
  • 15 dag sera feta, grubo rozdrobnionego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 5 łyżek pecorino, drobno startego
  • kilka plasterków cienko krojonej szynki dojrzewającej (można pominąć)

Tarta z bobem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z mąki, masła, 1 i 1/2 łyżki zimnej wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 30 min. Rozwałkowujemy, wylepiamy wysmarowaną oliwą formę na tartę (śr. 20 cm). Przykrywamy pergaminem lub folią, na wierzch rozsypujemy np. groch, fasolę lub specjalne ceramiczne kulki i pieczemy ok. 10 min w temp. 200°C. Bób gotujemy przez 20 min, pod koniec gotowania solimy, osączamy, przelewamy zimną wodą i łuskamy. Dymkę kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na łyżkę rozgrzanej oliwy i zmiękczamy przez 1 min. Do miski wlewamy śmietankę, wbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, roztrzepujemy, łączymy z bobem, cebulą, rozdrobnioną fetą, posiekaną miętą i 4 łyżkami startego pecorino. Masę wylewamy na podpieczony spód, posypujemy pozostałym pecorino i pieczemy przez 20–25 min. Podajemy na ciepło, z kilkoma plasterkami cienko krojonej szynki dojrzewającej.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne