Ogórki po meksykańsku

Ocena:

4.19 (297)

  • 45 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Ogórki po meksykańsku to propozycja dla amatorów ostrych, wyrazistych smaków. Świetnie sprawdzą się w roli przystawki lub przekąski na imprezę oraz jako dodatek do sałatek i kanapek. Można przygotować je na różne sposoby – pokroić w plastry lub w ćwiartki, a także zostawić w całości. Bez względu na ich formę to ciekawa wariacja na temat tradycyjnych ogórków konserwowych. Podpowiadamy, jak zrobić ogórki z chili i czosnkiem na sezon jesienno-zimowy. 

Składniki:

  • ogórek  2.5 kg

  • sól  80 g

  • czosnek  50 g

  • ocet  375 ml

  • cukier  450 g

  • woda  160 ml

  • olej  100 ml

  • chili  12 g

Ogórki po meksykańsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: upewniamy się, że słoiki nie są wyszczerbione. Myjemy je, wyparzamy i osuszamy. Czosnek obieramy i kroimy w plastry. 

  • Krok 2:

    Ogórki: dokładnie myjemy, przebieramy i kroimy wzdłuż na cztery części. Następnie wrzucamy je do miski, solimy i odstawiamy na 4–6 godzin (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania). Co jakiś czas je mieszamy. 

  • Krok 3:

    Zalewa: podgrzewamy w garnku wodę z cukrem i octem. Dolewamy także olej. Doprowadzamy mieszankę do wrzenia. Mieszamy, żeby cukier całkowicie się rozpuścił.   

  • Krok 4:

    Ogórki po meksykańsku: odlewamy wodę, którą puściły zasolone warzywa. Zasypujemy je sproszkowanym chili. Układamy ciasno w słoikach razem z czosnkiem. Zalewamy marynatą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je przez 10 minut. Ustawiamy ogórki z chili do góry dnem na ściereczce i całkowicie studzimy.   

Porady

  • Z podanego przepisu otrzymamy 8 słoików o pojemności 0,5 l. Kiedy ogórki z chili i czosnkiem całkowicie wystygną, możemy przenieść je do spiżarni. Nabiorą aromatu już po 2 dniach od przygotowania, ale najlepiej zostawić je w chłodnym miejscu na minimum 2 tygodnie. 
  • Jak zrobić ogórki diabelskie (znane także pod nazwą ogórki meksykańskie, krokodylki)? Najważniejszym składnikiem jest chili. W przepisie podajemy jego sproszkowaną formę, ale równie dobrze sprawdzi się świeża papryczka. Możemy dodać ją w całości lub pokrojoną w plastry. Pamiętajmy, że to gniazda nasienne są najbardziej pikantne – ilością pestek możemy regulować poziom ostrości.  
  • Jeśli mamy do dyspozycji niewielkie okazy warzywa, możemy zrezygnować z krojenia ich na mniejsze części. Małe ogórki konserwowe z chili, czyli pikantne korniszony, świetnie sprawdzą się w roli przystawki na przyjęciu
  • Rekomendujemy wykorzystanie octu spirytusowego 10%. Dobrze sprawdzi się także ocet jabłkowy. Ogórki w takiej zalewie będą delikatniejsze w smaku. 
  • Czy da się zrobić ogórki po meksykańsku bez pasteryzowania? Wiele przepisów podaje, że można pominąć proces podgrzewania słoików w celu przedłużenia przydatności do spożycia przetworów. To dlatego, że zalewa zawiera olej, który wypływa na powierzchnię i tworzy pewnego rodzaju barierę dla drobnoustrojów. My jednak proponujemy krótkie wekowanie słoików dla pewności, że warzywa nie utracą swoich walorów smakowych.  
  • Ogórki chili można pasteryzować na mokro (gotować w garnku wypełnionym wodą) lub na sucho (w piekarniku). 
  • Jeśli chcemy, żeby ogórki po meksykańsku z papryką miały jeszcze więcej smaku, możemy przyprawić je podobnie jak tradycyjne ogórki konserwowedodać do zalewy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i koper
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ogórki po meksykańsku – jaką paprykę wybrać? 

Ogórki z papryką chili to obowiązkowe przetwory na zimę dla miłośników ostrych i wyrazistych smaków, a zarazem ciekawa wariacja na temat tradycyjnych ogórków konserwowych. Jeśli chcemy uzyskać pikantny smak, możemy skorzystać z dwóch popularnych rozwiązań. Łatwiejszym sposobem jest zasypanie ogórków sproszkowanym chili. Możemy wykorzystać przyprawę popularnie określaną jako pieprz kajeński. W rzeczywistości jest to jedne z popularniejszych gatunków pikantnej papryczki, który został ususzony i zmielony na aromatyczny proszek. Drugim rozwiązaniem jest użycie świeżego chili. Ogórki meksykańskie będą miały doskonały smak, jeśli użyjemy na przykład: 

  • jalapeño – pochodzi z Meksyku i ma charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. Najczęściej zbiera się jeszcze zielone papryczki. Zmieniają one kolor na czerwony pod koniec procesu dojrzewania. 
  • piri-piri – gatunek chili często używany w kuchni afrykańskiej i portugalskiej, do sosów, marynat i past. 
  • tabasco – owoce tej papryczki są składnikiem popularnego pikantnego sosu, ale można ich także używać w surowej formie.
  • habanero – odmiana dla odważnych. Jedna z najostrzejszych papryczek na świecie. Trzeba bardzo uważać podczas ich obróbki, najlepiej kroić je w rękawiczkach.     

Wymienione papryczki charakteryzują się różnym stopniem ostrości. Możemy go dowolnie regulować, w zależności od indywidualnych preferencji.  

Dlaczego warto zrobić ogórki z chili? 

Ogórki po meksykańsku to bogactwo dobroczynnych składników. Papryka chili ma właściwości przeciwbólowe i przeciwstarzeniowe, a do tego reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Ma wysoką zawartość witamin C, D, A i z grupy B. Ponadto znajdziemy w niej potas, wapń, żelazo i magnez. Poprawia metabolizm – to składnik, który jest stosowany w dietach odchudzających. Do tego ma również funkcję rozgrzewającą.  

Ogórki na ostro z chili i czosnkiem to połączenie idealne. To składniki, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Czosnek wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i obniża ciśnienie krwi. Ponadto uważany jest za naturalny antybiotyk. To wszystko sprawia, że ogórki po meksykańsku to wprost idealna propozycja na jesień i zimę, kiedy musimy dbać o odporność. A do tego są po prostu przepyszne. To jest coś, czego naprawdę warto spróbować. Gwarantujemy, że będziecie je robić w każdym sezonie. 

Co można zrobić z ogórka meksykańskiego? 

Słodkie, kwaśne i pikantne – takie właśnie są ogórki po meksykańsku. Przepis na ostre przetwory na pewno przyda się podczas planowania zapasów na zimę. Można je podawać solo – w postaci przekąski lub akompaniamentu dla mięs i potraw wegetariańskich. Mają również wiele innych kulinarnych zastosowań. Z dodatkiem ogórków meksykańskich można zrobić na przykład: 

  • kanapki – na co dzień lub na przyjęcie. Ogórki chili świetnie komponują się z serem żółtym, wędlinami i pasztetami. To także ciekawy dodatek do klasyków amerykańskiej kuchni takich jak burgery lub hot dogi. 
  • surówki i sałatki – z wyraźną, pikantną nutą. Ogórki na ostro można łączyć między innymi z cebulą, marchewką, czerwoną papryką i pomidorami, a w sałatkach także z nabiałem, na przykład serem halloumi lub mozzarellą. 
  • pastę lub sos – ogórki po meksykańsku posiekane w drobną kostkę mogą stać się ciekawym dodatkiem do różnych smarowideł i dipów. Pikantną nutę może w ten sposób uzyskać na przykład sos tatarski.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne