Artur Rogalski
4.44 (156)
Ciasto michałek to puszysty czekoladowy biszkopt przekładany kremem z michałków. W tym słodkim zestawieniu wszystko do siebie pasuje. Miękkie ciasto nasączone jest odrobiną kwaskowych powideł. W środku znajduje się krem o czekoladowo-orzechowym smaku, który doskonale znacie z popularnych cukierków. Ciasto z michałkami wieńczy bita śmietana posypana orzechami włoskimi.
jajka 6 szt.
cukier 220 g
proszek do pieczenia 7 g
olej rzepakowy 80 ml
mąka tortowa 160 g
kakao 40 g
cukier waniliowy 15 g
mleko 800 ml
budyń waniliowy 80 g
cukierki 220 g
masło 250 g
woda 150 ml
cukier puder 20 g
sok z cytryny 15 ml
powidła śliwkowe 60 g
śmietana kremówka 350 ml
orzechy włoskie 50 g
Masa jajeczna na biszkopt: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Oddzielamy białka od żółtek do dwóch misek. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy 180 g cukru. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i również dodajemy do piany. Następnie wlewamy olej i delikatnie mieszamy całość.
Składniki sypkie: mąkę mieszamy z 30 g kakao i 1 łyżeczką cukru waniliowego. Dodajemy do masy na ciasto i delikatnie mieszamy szpatułką.
Pieczenie: biszkopt przekładamy do przygotowanej do pieczenia blachy o wymiarach 25×35 cm. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia.
Budyń: w rondelku podgrzewamy 600 ml mleka z pozostałym cukrem zwykłym i waniliowym. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy 200 ml zimnego mleka z budyniem w proszku (bez cukru). Gdy mleko w rondelku zacznie się unosić, wlewamy rozczyn z budyniem. Cały czas mieszamy do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem z michałków: cukierki kroimy na małe kawałki. Masło (w temperaturze pokojowej) przekładamy do miski i ucieramy mikserem przez ok. 3 min. Stopniowo (po łyżce) dodajemy zimny budyń, a potem pokrojone michałki. Na koniec wsypujemy 10 g kakao. Gdy składniki się połączą, wyłączamy mikser.
Nasączanie ciasta: aby zrobić poncz, mieszamy zimną wodę z 10 g cukru pudru i sokiem z cytryny. Przestudzony biszkopt wyjmujemy z blachy i kroimy w poziomie na dwie, w miarę równe części. Jeden z placków układamy z powrotem w blasze i nasączamy go połową ponczu.
Składanie ciasta: na nasączony biszkopt nakładamy powidła śliwkowe, a na to krem z michałków. Przykrywamy drugą połówką ciasta – ten placek również nasączamy ponczem.
Bita śmietana: ubijamy śmietankę z 10 g cukru pudru. Gdy jest sztywna, wykładamy ją na wierzch ciasta.
Posypka z orzechów włoskich: mielimy lub siekamy orzechy. Posypujemy nimi gotowe ciasto michałek.
Porady
- Cukier waniliowy warto przygotować samodzielnie – z białego cukru i prawdziwej wanilii. Doskonałą instrukcją jest nasz krótki film pt. „Jak zrobić cukier waniliowy?”.
- Masę na biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą.
- Do bitej śmietany możecie dodać rozrobioną w wodzie żelatynę lub mieszankę „fix” ze sklepu. Wtedy utrzyma się trochę dłużej.
- Poncz z wody i cytryny możecie zastąpić mieszanką przestudzonej kawy i alkoholu. Kawa świetnie pasuje do czekoladowo-orzechowych michałków.
- Powidła śliwkowe można zastąpić kwaśnym dżemem o dowolnym smaku.
- Michałki posiekajcie nożem lub zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach.
- Rozdrobnione orzechy możecie podprażyć na suchej patelni. Pamiętajcie wtedy o tym, aby przestygły, zanim położycie je na bitą śmietanę.
Budyniowy krem do ciasta możecie zastąpić kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone. Aby taki zrobić, należy ubić 100 ml śmietanki kremówki z cukrem pudrem (50 g) i serkiem (500 g). Do masy dodajemy drobno posiekane michałki. Całość mieszamy szpatułką.
Jeśli chcecie, aby krem z michałków nabrał kawowej nuty, dodajcie przestudzoną kawę – wystarczy 25 ml. Aromat kawy będzie delikatny, ale wyczuwalny.
Szybka wersja popularnego deseru? Ciasto michałek na herbatnikach. Krem z michałków przygotowujemy tak samo, ale nie musimy piec biszkoptu. W jego miejsce układamy kakaowe herbatniki. Wierzch ciasta możemy posypujemy orzechami włoskimi lub wiórkami z czekolady.
W wersji bez pieczenia możecie przygotować także ciasto biały michałek. Do kremu, zamiast czekoladowo-orzechowych cukierków, dodajemy posiekane lub starte białe michałki.
Michałki to polskie cukierki czekoladowe wypełnione masą czekoladowo–orzechową z małymi drobinkami orzeszków ziemnych. Obecnie pod nazwą „Michałki” lub „Michaszki” produkowane są przez kilka różnych zakładów cukierniczych.
Pierwsze michałki powstały w 1965 roku w fabryce Hanka w Siemianowicach Śląskich, a tylko dwa lata później zaczęła produkować je firma Śnieżka.
Michałek to z pewnością zdrobnienie od imienia Michał. Nie wiadomo jednak, o jakiego Michała chodzi. Jedna z wersji podaje, że cukierki wzięły swoją nazwę od imienia syna dyrektora zakładów Hanka – Michała Tabaki. Inna, podawana przez firmę Śnieżka, przywołuje imię pewnego młodzieńca, który miał kochać się w głównej technolożce tych zakładów cukierniczych – Janinie Sajkiewicz–Miodek.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.