Przepisy na boczniaki

Boczniaki: wygląd i właściwości

Boczniaki ostrygowate rosną na martwych drzewach, czasem pełnią też rolę pasożytów. Mają kapelusze o długość od 5 do aż 25 cm, miękkie, sprężyste, w jasnym, czasem lekko szarawym odcieniu. Grzyby boczniaki przyrastają bokiem do pnia drzewa, prawdopodobnie stąd ich nazwa. Pod kapeluszem znajdują się głębokie blaszki sięgające aż do nóżek. Im starszy jest grzyb, tym bardziej zdrewniały i twardy staje się jego miąższ. W warunkach hodowlanych boczniaki uprawia się na słomie.

Boczniaki to grzyby jadalne. Zawierają dość łatwo przyswajalne białko, kwas foliowy, sole mineralne oraz witaminy z grupy B. W grzybach znajdują się także pewne ilości lowastatyny, obniżającej poziom złego cholesterolu. Innym wartym uwagi składnikiem boczniaków jest pleuran o działaniu przeciwnowotworowym i stymulującym układ odpornościowy.

Boczniak to bezpieczny i ciekawy składnik wielu dań. Jak przyrządzić boczniaki, by smakowały wspaniale i urozmaicały posiłek?

Co można zrobić z boczniaków?

Boczniaki to grzyby wszechstronne. Choć początkowo wiele osób nie wie, co można z nich zrobić, z czasem okazuje się, że pełnią ogrom funkcji. Z czym podawać boczniaki i jak je przygotować, by nadawały się do spożycia? Najpopularniejszy i zarazem najprostszy przepis na boczniaki nie różni się znacząco od przepisu na kotlety schabowe. Grzyby należy poporcjować, przyprawić, panierować w jajku i bułce tartej, a następnie smażyć aż zmiękną, a panierka zarumieni się. Takie boczniaki w panierce są naprawdę pyszne i stanowią świetny dodatek do obiadu.

Bardzo popularnym sposobem na przyrządzenie tych grzybów jest także sos z boczniaków. Sposób jego przygotowania nie różni się od przyrządzania innych sosów grzybowych. Aromatyczny sos z boczniaków można następnie podać z kaszą i surówkami,

Potrawy z boczniakami

Boczniaki to także ważny składnik wielu ciekawych potraw. Makaron z boczniakami i szpinakiem to szybki przepis, który pozwoli przełamać monotonię codziennych dań. W tej potrawie sprawdzi się także kremowy, śmietanowy sos. Wśród przepisów można również łatwo znaleźć spaghetti pomidorowo - boczniakowe czy tagliatelle z dodatkiem grzybów. Pozostając w temacie włoskich inspiracji - bruschetta z boczniakami to doskonała przystawka.

Boczniak sprawdza się też w kuchni bezmięsnej. Doskonałym przykładem są flaczki z boczniaków. Dobre przyrządzone do złudzenia przypominają smak tradycyjnych flaków wołowych. To nie tylko opcja dla wegan, ale też dla każdego, kto lubi eksperymenty  w kuchni. Różnorodne potrawy z dodatkiem boczniaków można też coraz częściej spotkać w kartach dań w lokalach.

Polecane przepisy