Pstrąg łososiowy z piekarnika

Ocena:

4.46 (152)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pstrąg łososiowy z piekarnika pieczony z bobem i czerwoną cebulą to lekkostrawny przepis na rybę. Mięso z pstrąga jest bogate w kwasy omega-3, natomiast bób jest źródłem białka. Razem tworzą nie tylko pyszny, lecz przede wszystkim zdrowy zestaw obiadowy. Jest doskonałą alternatywą dla dań smażonych na patelni. To także świetna propozycja na świąteczny obiad.

Składniki:

  • bób  450 g

  • sól  2.5 g

  • pieprz  2.5 g

  • oliwa z oliwek  10 ml

  • czosnek  4 ząbki

  • pstrąg  1 kg

  • masło  20 g

  • czerwona cebula  8 szt.

  • cytryna  2 szt.

  • limonka  1 szt.

Pstrąg łososiowy z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Bób: wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy 5 minut, odlewamy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą i pokrojonym w płatki czosnkiem. Pstrąg łososiowy pieczony z tak przygotowanym bobem smakuje idealnie.
     

    pstrąg łososiowy
  • Krok 2:

    Pstrąg łososiowy: ryby oczyszczamy, osuszamy, nacieramy solą i masłem. Układamy osobno na dużych arkuszach papieru do pieczenia. Cebule kroimy w ósemki, cytryny i limonkę szorujemy, kroimy w plastry. Wokół każdej ryby układamy po połowie przyprawionego bobu, cebuli oraz plasterków cytryny i limonki.

    cytryna limonka
  • Krok 3:

    Pieczenie: przepis poleca owinąć ryby i dodatki papierem, zwijając końce jak w cukierkach. Papiloty przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Pstrąg łososiowy pieczony jest przez ok. 30 minut. Po tym czasie należy wyjąć go z piekarnika, odwinąć papier i usunąć skórę z jednej strony.

    pstrąg łososiowy z piekarnika

Porady

  • Należy pamiętać o dokładnym wyparzeniu i wyszorowaniu cytrusów przed pokrojeniem ich i dodaniem do pstrąga.
  • Pstrąg łososiowy z piekarnika dobrze komponuje się z wyraźnymi, słonymi smakami. Jako dodatek do ryby warto przygotować posypkę z oliwek. Wystarczy posiekać drobno 100 g oliwek bez pestek, 4 łyżeczki kaparów oraz kilka gałązek koperku. Pstrąg łososiowy z piekarnika powinien być posypany oliwkami chwilę przed podaniem. Można przyozdobić go gałązką koperku.
  • Bez problemu możemy zapiec w ten sam sposób pstrąga tęczowego, jest on łatwiej dostępny i podobny w smaku.
  • Poza sezonem możemy dodać do ryby mrożony bób, nie trzeba go wcześniej rozmrażać – wtedy pomijamy 1. krok przygotowania.
  • Do tego dania sprawdzą się również filety z pstrąga – należy wtedy skrócić czas pieczenia o kilka minut.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pstrąg łososiowy z piekarnika – warzywa i dodatki

Jedną z bardziej popularnych ryb w Polsce jest właśnie pstrąg. Ma delikatne w smaku mięso, nie ma też charakterystycznego rybnego posmaku. Dlatego danie to często jedzą również dzieci. Pstrąg łososiowy z piekarnika z warzywami będzie idealny na kolację wigilijną, świąteczny obiad i wszystkie inne wyjątkowe okazje.

Równie ciekawą propozycją będzie też filet z pstrąga łososiowego zapieczony z figami. Dobrze komponuje się również z innymi warzywami: z papryką, cukinią i pomidorami. Z kolei, jeśli zostaną nam kawałki ryby z posiłku, to można zrobić z nich lekką sałatkę.

 

Z czym podać pstrąga łososiowego?

W Polsce rybę tradycyjnie podaje się z surówką z kiszonej kapusty. Jednak do pstrąga łososiowego z piekarnika polecamy lżejszą wersję z miksu sałat lub rukoli, z pomidorkami koktajlowymi, awokado i winegretem. Do tego pasują pieczone ziemniaki w ziołach prowansalskich lub z czosnkiem. Można również przygotować ryż cytrynowy z dodatkiem curry lub w wersji słodko–orientalnej, dodatkowo z rodzynkami, morelami bądź figami. W ten sam sposób można podać kaszę kuskus.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne