Bób - przepisy i właściwości

113 przepisów

Bób to warzywo strączkowe z rodziny bobowatych. Było uprawiane już w Starożytnym Egipcie ponad 200 lat przed naszą erą. Przez wieki uważano je za „pokarm umarłych”. Wzmianki na temat bobu znalazły się kilkukrotnie w Biblii – dzięki jej lekturze można się dowiedzieć, że mąka z bobu stanowiła jeden ze składników chleba. Bób jest uprawiany w wielu krajach świata, w tym w Polsce – sezon na jego zbiory zaczyna się w maju, a kończy w lipcu. Jakie ma zatem bób wartości odżywcze? Jak go gotować, aby był smaczny i nie powodował dolegliwości gastrycznych? Zebraliśmy te i inne odpowiedzi na nurtujące pytania.

Bób - przepisy

Bób - wartości odżywcze

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest warzywem o cennych właściwościach. Stanowi doskonałe źródło białka, pozwalając dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych. Dlatego może być spożywany jako zamiennik mięsa na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Wartości odżywcze bobu wiążą się również z wysoką zawartością wielu minerałów, takich jak magnez, żelazo, fosfor, mangan, miedź czy potas. Roślina ta jest zarazem cennym źródłem błonnika, który reguluje trawienie i na długo zapewnia uczucie sytości.

Bób to warzywo bogate w niezbędne dla zachowania zdrowia witaminy. Jest polecany kobietom w ciąży, za sprawą dużej zawartości kwasu foliowego (witaminy B9). Pozwala zarazem dostarczyć do organizmu innych witamin z grupy B, takich jak B1, B2, i B3. Warto również włączyć bób na stałe do swojej diety ze względu na witaminę C, E oraz K.

Bób jest niskokaloryczną rośliną, dlatego nie tuczy. Mogą go więc spożywać bez obaw osoby będące na dietach odchudzających. Posiada jednak wysoki indeks glikemiczny (65), w związku z tym z rozwagą powinny po niego sięgać osoby z cukrzycą. W bobie znajduje się ponadto stosunkowo dużo jak na warzywo kwasów tłuszczowych omega-3.

Jak gotować bób?

Sporo osób zadaje sobie pytanie, czy jeść bób ze skórką czy bez. Zależy to od tego, czy chcemy wykorzystać młode czy stare strączki. Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby jeść młody bób na surowo. Najlepiej razem ze skórką, ponieważ znajduje się w niej najwięcej witamin.

Starsze warzywo należy gotować w wodzie lub na parze, aby było jadalne. Jak zrobić bób, aby wyszedł miękki, lekkostrawny i lekko chrupiący? Należy moczyć go przez kilka godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem szczypty soli. Najlepiej gotować bób na średnim ogniu przez około kwadrans – do momentu aż będzie miękki. Wody powinno być w garnku 2 razy więcej niż bobu. Aby roślina ta nie była zbyt ciężkostrawna, warto dodać takie przyprawy jak koper włoski czy kmin. W międzyczasie należy zbierać tworzącą się pianę. 

Przepisy z bobem

Przedstawiamy kilka inspiracji na smakowite potrawy z bobem. Są to proste i szybkie w przygotowaniu dania, które sprawdzą się na różne okazje. Sałatka z bobem, kaszą pęczak, groszkiem i ogórkiem małosolnym to pożywny posiłek, idealny na obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się również świetnie poza domem – np. jako przekąska podczas pikniku. Sałatka jest wyjątkowo aromatyczna, co stanowi zwłaszcza zasługę koperku.

Miłośnikom orientalnej kuchni azjatyckiej zapewne przypadnie do gustu przepis na orientalną kaszę owsianą z bobem. Jest to danie o ostrym smaku, który zawdzięcza dodaniu czosnku oraz startego imbiru. Egzotyczny wymiar nadaje również tej potrawie dodatek sezamu.

Innym daniem może być miętowe purée z bobu i groszku i antrykot z brukselką. Bób w formie purée doskonale komponuje się z soczystym mięsem wołowym. Dla ozdobienia i dodania aromatu potrawie, dodaje się do niej listki orzeźwiającej mięty. Posiłek ten świetnie sprawdzi się zwłaszcza podczas upalnego lata. Można podać go jako wykwintny obiad niedzielny lub świąteczny.

Miłośnicy śródziemnomorskiej kuchni powinni polubić przepis na spaghetti z dodatkiem bobu i łososia. Jest to danie wyjątkowo pożywne i wykwintne, dlatego nadaje się na wyjątkowe okazje, takie jak np. wesele, jubileusz ślubu, święta czy urodziny.

Bób można również wykorzystać na śniadanie i kolację, kiedy zrobimy z niego pyszną, maślaną pastę. Tosty z bobem świetnie smakują z dodatkiem twarożku, szczypiorku, rzodkiewki i natki pietruszki.

Z czym jeść bób?

Bób świetnie komponuje się z różnymi produktami, zarówno mięsnymi, jak i jarskimi. Można podawać go m.in. z ziemniakami, sałatami, ziołami, grzankami, pieczywem, a także dodawać do zup. Świetnie smakuje z czosnkiem, roztopionym masłem i bułką tartą. Warto zrobić z niego hummus, do czego będzie potrzebny sok z cytryny i tahini.

Artykuły powiązane

wegetarianskie_zrodla_bialka_g
28.07.2020

Wegetariańskie źródła białka

W diecie wegetariańskiej największym wyzwaniem jest zbilansowanie jadłospisu i dostarczenie sobie odpowiedniej ilości białka. To wcale nie takie trudne!

Mrożone owoce
23.07.2020

Zachowaj smak lata na cały rok - jak mrozić owoce i warzywa

Jak mrozić owoce i warzywa? To pytanie zadajemy sobie, kiedy sklepowe lady latem uginają się pod ciężarem świeżych owoców i warzyw. Dookoła mnożą się stragany i bazarki, pełne kolorowych darów lata. Korzystajmy z tych dobrodziejstw na bieżąco, ale nie tylko! Jak zachować smak lata na cały rok? Do zimy jeszcze daleko, ale to właśnie teraz, kiedy mamy dostęp do świeżych nowalijek, powinniśmy pomyśleć o zaopatrzeniu swoich zamrażarek.

Pieczeń cielęca z młodymi warzywami
03.07.2020

Bób - najlepsze przepisy. Na surowo czy gotowany?

W dzieciństwie wcinaliśmy gotowany bób jako przekąskę. Dziś polecamy bardziej odważne podejście – dodajemy go do dań. Sałatka, zupa, a może pasta do kanapek?

Magda Gessler
29.04.2020

Izolacja ze smakiem - czyli najlepsze pomysły na gotowanie w domu według Magdy Gessler

Panująca epidemia uziemiła nas w domach i sprawiła, że nasz dotychczasowy plan dnia uległ zmianie. Jednak czas izolacji to też dobry moment na eksperymentowanie w kuchni. W rozmowie z Sandrą Hajduk z gala.pl Magda Gessler zdradziła swoje pomysły na najlepsze danie do przygotowania w domu. Przekonajcie się również, które produkty, według restauratorki, powinny znaleźć się wśród naszych domowych zapasów.

Dieta zgodna z grupą krwi
17.02.2020

Dieta zgodna z grupą krwi

Jeśli nie możesz schudnąć, mimo najszczerszych chęci, zacznij jeść to, co dyktuje ci twoja grupa krwi. W niej zapisany jest najlepszy dla ciebie sposób odżywiania, przekazany w genach przez prapraprzodków.

Ze spiżarni babci po restauracje wegetariańskie. Strączki podbijają świat
10.02.2020

Ze spiżarni babci po restauracje wegetariańskie. Strączki podbijają świat

10 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych. Soczewica, ciecierzyca, bób lub biała fasola to tylko niektóre ze znanych strączków. Babcie doceniały ich smak, wartości odżywcze, niski koszt i ogólnodostępność produktów. Podobne zalety obecnie dostrzegają weganie i wegetarianie ochoczo serwując je w wegańskich restauracjach. Podpowiadamy, jak przygotować rośliny strączkowe.

gallette
04.01.2020

Galette des rois – historia ciasta na Trzech Króli

Noworoczne ciasto z niespodzianką, czyli galette des rois (dosłownie „ciasto trzech króli”) na stołach Francuzów serwowane jest od XIV wieku. To królewskie ciasto na trzech króli współcześnie ma wiele odmian, choć klasyczny przepis jest połączeniem delikatnego ciasta francuskiego z masą migdałową. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy historię galette de rois i przepis na ten deser.

Kotlety z bobu
02.07.2018

Kotlety z bobu - szybki i pyszny sposób na bób

Kotlety z bobu to nie pomyłka! Bób w sezonie to produkt pożądany. Nic dziwnego, bo podany z masełkiem i koperkiem smakuje doskonale. W ramach kulinarnych eksperymentów warto wykorzystać bób do zrobienia dania obiadowego. Kotlety z bobu są sycące i łatwe go przygotowania.

"Strączki" Marii Banach
19.09.2016

"Strączki" dla smakoszy [RECENZJA]

Niezwykle praktyczna książka. Maria Banach, znana też jako autorka bloga Gruszka z fartuszka poukładała w jednej książce wszystko, co niezbędne, aby cieszyć się daniami z warzyw strączkowych.

Kukurydza gotowana
04.08.2016

Gotowana kukurydza - najlepsza z solą i masłem. Jak to zrobić?

Gdy kończy się sezon na bób, jego rolę letniej przekąski przejmuje kukurydza gotowana. Słodka i chrupiąca - pyszna! Serwujemy najprościej - posoloną i natartą pasłem. Pamiętaj, aby jej nie solić podczas gotowania, bo stanie się twarda!