Diana Henry

Gulasz z krewetek, dyni i kokosa

Ocena:

0 (0)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Gulasz z krewetek, dyni i kokosa łączy w sobie egzotyczne składniki i dobrze nam znaną dynię. Jest niezwykle aromatyczny, a przy tym łatwy w wykonaniu. Takim połączeniem z pewnością zaskoczycie rodzinę i znajomych. Z pewnością sprawdzi się również na aromatyczną kolację we dwoje. Gulasz z krewetek i dyni można podawać w towarzystwie ryżu ugotowanego na sypko albo po prostu ze świeżą chrupiącą bagietką. Walory podniesie również schłodzona lampka białego wina.

Składniki:

  • dynia  350 g

  • olej arachidowy  30 ml

  • czosnek  4 ząbki

  • chili  2 szt.

  • imbir  15 g

  • śmietanka kokosowa  400 ml

  • bulion drobiowy  750 ml

  • ziemniaki  150 g

  • kolendra  20 g

  • krewetki  400 g

  • szpinak  300 g

  • limonka  2 szt.

  • cukier trzcinowy  3 ml

  • sos rybny  15 ml

  • chili  1 szt.

Gulasz z krewetek, dyni i kokosa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie sosu: cebulę kroimy na pół, a następnie każdą połówkę na półksiężyce o grubości około 2 cm w najgrubszym miejscu. Rozgrzewamy olej w naczyniu żaroodpornym. Smażymy cebulę, aż będzie miękka i jasnozłota, następnie dodajemy czosnek, chilli i imbir i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Mieszamy śmietankę kokosową, bulion i trochę przypraw. Ostrożnie podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.

  • Krok 2:

    Duszenie: dodaj dynię i ziemniaki, ponownie doprawiamy, a następnie dodajemy gałązki kolendry. Dusimy, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Używamy drewnianej łyżki, żeby zgnieść trochę dyni. Jeśli wolicie gęstszy gulasz z krewetkami, nie rozgniatajmy składników zbyt mocno - unikamy konsystencji purée.

  • Krok 3:

    Doprawianie: do gulaszu z dynią dodajemy krewetki i szpinak. Gotujemy na małym ogniu, aż krewetki będą nieprzezroczyste, około 3 minuty.Mieszamy sok z limonki, cukier i sos rybny. Próbujemy gulasz, a następnie w razie potrzeby dostosuj doprawiamy limonką lub sosem rybnym. Liście kolendry siekamy z grubsza, dodajemy do sosu. Każdą porcję gulaszu dekorujemy pokrojonym w plasterki czerwonym chilli. Podajemy z kawałkami limonki z boku.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/prawn-pumpkin-coconut-stew

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne