Ailsa Brown

Masło wegańskie

Ocena:

0 (0)

  • 5 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Masło wegańskie cieszy się coraz większą popularnością, jednak to ze sklepu jest dość drogie. Najczęściej można spotkać wersję na bazie nerkowców. Jednak my proponujemy masło wegańskie z aquafaby pozyskiwanej z ciecierzycy. Można go używać jak zwykłego, na kanapkę, do ciast, deserów. Gwarantujemy, że tak wyjdzie o wiele taniej, a cały proces jest prosty.

Składniki:

  • ocet jabłkowy  5 ml

  • sól morska  6 g

  • płatki drożdżowe  10 g

  • aquafaba  150 ml

  • kurkuma  1 szczypta

  • olej kokosowy  225 g

  • olej rzepakowy  30 ml

Masło wegańskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: głęboką maselniczkę lub pojemnik do przechowywania żywności (najlepiej szklany), wykładamy papierem do pieczenia, odkładamy na bok. 

  • Krok 2:

    Blendowanie: roztapiamy olej kokosowy - odstawiamy do ostudzenia. Odsączamy ciecierzycę (można ją wykorzystać do zrobienia pasty kanapkowej, zupy lub innych dań), zlewając aquafabę do miski lub bezpośrednio do kielicha blendera (o dużej mocy). Dolewamy ocet, dosypujemy sól, płatki drożdżowe i kurkumę (można ją pominąć). Dokładnie mieszamy lub blendujemy. Nie przerywając, powoli dolewamy olej kokosowy z pierwszego tłoczenia i olej rzepakowy (najlepiej tłoczony na zimno). Masa powinna zgęstnieć.

  • Krok 3:

    Chłodzenie: przekładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Masło wegańskie przykrywamy nim również od góry. Wstawiamy do lodówki na całą noc, żeby stwardniało.

  • Krok 4:

    Przechowywanie: w lodówce pod przykryciem będzie zdatne do spożycia przez 2 tygodnie.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/vegan-butter

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne