Boczniaki à la śledzie z przepisu babci Halinki

Ocena:

5 (7)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Boczniaki à la śledzie to słodkie grzyby w wyrazistej marynacie. Bazą są aromatyczne przyprawy oraz świeży olej lniany, który dodaje potrawie delikatnie rybnego posmaku. Śledzie w wersji wege są tak pyszne, że posmakują nawet mięsożercom. Warto również dodać swoje ulubione przyprawy i stworzyć nowe smakowe wariacje: pikantne, na słodko, a może korzenne? Koniecznie wypróbujcie przepis na boczniaki à la śledzie według babci Halinki.

Składniki:

  • boczniaki  400 g

  • olej lniany  100 ml

  • olej rzepakowy  15 ml

  • ocet  65 ml

  • cebula  230 g

  • woda  50 ml

  • nori  2 szt.

  • liść laurowy  4 szt.

  • ziele angielskie  10 szt.

  • pieprz  1 szczypta

  • sól  3 g

Boczniaki à la śledzie z przepisu babci halinki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Boczniaki myjemy, osuszamy i tniemy na paski (powinny mieć ok. 2 cm szerokości). Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka. Algi nori (najlepsze będą w arkuszach) tniemy na małe kawałeczki.

  • Krok 2:

    Na patelnię wlewamy 15 ml oleju rzepakowego i ustawiamy na średniej mocy palnika. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy boczniaki i podsmażamy przez 2-3 minuty. Pozostawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 3:

    W misce umieszczamy olej lniany (będzie najlepszy, bo ma lekko rybny posmak, jednak można go zastąpić olejem rzepakowym), ocet, gorącą wodę, szczyptę pieprzu i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli lubimy, możemy dodać ulubione przyprawy, np. kolendrę, białą gorczycę lub owoce jałowca.

  • Krok 4:

    Układamy grzyby w słoiku (o pojemności ok. 0,9 l) warstwami: na dno wrzucamy boczniaki, następnie cebulkę, liść laurowy i 2-3 ziarenka ziela angielskiego. Czynność powtarzamy do wypełnienia naczynia. Na końcu wszystko zalewamy marynatą, szczelnie zamykamy i chłodzimy w lodówce minimum przez 24 godziny.

  • Krok 5:

    Boczniaki à la śledzie z przepisu babci Halinki możemy podać np. z bagietką francuską lub kromką chleba na zakwasie. Świetnie sprawdzą się też jako dodatek do obiadu, np. do pieczonych mięs i sałatek.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne