Żurek

Po prostu żurek.

Dodany przez: Elcia84

Żurek

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 6 lasek białej kiełbasy
  • włoszczyzna
  • 2 butelki żurku /taki gotowy/
  • kilka jajek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag boczku
  • śmietana
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, przyprawa do żurku

Przygotowanie

  1. 1/ W 2 litrach wody ugotować włoszczyznę i kiełbasę , do wody dodać przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Po ugotowaniu wyjąć warzywa. Następnie dodać żurek i zagotować. Dodać przyprawę do żurku.
  2. 2/ Jajka ugotować na twardo.
  3. 3/ Boczek pokroić w kosteczkę lub paski, podsmażyć razem z cebulą i czosnkiem. Dodać do żurku.
  4. 4/ Na sam koniec dodać majeranku i śmietanę.
  5. 5/ Podawać z jajkami pokrojonymi w ćwiartki oraz z kiełbasą biało pokrojoną w plasterki.
wielkanoc obiad zupa żurek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy